Genrebild. Hunden på bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: Tomas Oneborg/TT

Stora lösa hundar gick till attack

Uppdaterad
Publicerad

Två lösa hundar har drivit runt i västra delen av Lessebo tätort under natten till fredagen och morgonen, och enligt polisen har de attackerat flera personer.

Den första rapporten om hundarna inkom till polisen strax innan midnatt. De ska då ha befunnit sig i närheten av stationen där en person blivit biten. Under morgonen har hundarna synts till på flera platser och omkring klockan 06:30 rapporterades att de skadat en tamkanin inne på en tomt.

– Hundarna har beskrivits som ganska stora, 50 till 60 centimeter ungefär, och korthåriga med ljusbrun och svart päls, säger Kim Hild på polisens ledningscentral.

Bet man flera gånger

Ytterligare en person anfölls senare av hundarna i korsningen mellan Djurhultsvägen och Bruksgatan och polisen berättar att han beskrivit händelsen som att hundarna kommit springande lösa emot honom och sedan gått till attack.

– De anföll honom så att han trillade till marken. Han har fått två bett i benet och ett i handen och slog sig också när han föll, men valde själv att inte uppsöka sjukvård. Vi rekommenderar dock att alltid göra det i sådana här lägen eftersom man inte kan veta när det gäller djurbett säger Kim Hild.

Ägarens ansvar

En polispatrull beordrades till Lessebo och omkring klockan 8 på morgonen ska hundarna ha fångats in. Polisen har under förmiddagen lyckats identifiera ägaren till hundarna och en anmälan om lagen om tillsyn över hundar och katter samt vållande till kroppsskada har upprättats.

– Vi vet inte ännu om hundarna smitit eller släppts lösa men det spelar egentligen ingen roll då ägaren alltid har ansvar att hålla sina hundar kopplade. Eftersom hundarna skadat åtminstone två personer är ägaren skyldig till vållande till kroppskada, säger Kim Hild.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer