Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Flyktingarna en fantastisk resurs som räddat verksamheterna. Utan dem hade vi inte haft det så bra som vi har det,” säger Anna Hasselbom Trofast som är socialchef i Borgholms kommun. Hör mer i videoklippet. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Flyktingar i hemtjänsten räddar verksamheten i Borgholm

Publicerad

– De är en fantastisk resurs som räddat verksamheterna. Utan dem hade vi inte haft det så bra som vi har det, säger Anna Hasselbom Trofast som är socialchef i Borgholms kommun.

Ungefär var tredje person som är anställd inom hemtjänsten i Borgholms kommun har en bakgrund som flykting.

– Borgholms kommun var ju extremt duktiga på att ta emot flyktingar 2015 och det är många av dem som valt att stanna i kommunen, säger Anna Hasselbom Trofast.

”Utan det hade vi inte klarat oss”

Av dem som stannat har många dessutom valt att utbilda sig och jobba inom hemtjänsten.

– Tack vare det har det blivit win-win. Vi får bra arbetskraft och personerna får bli integrerade i samhället. Utan det hade vi inte klarat oss, säger hon.

Att få tag på personal inom hemtjänsten är något som många kommuner kämpar med.

– Det finns ett ständigt rekryteringsbehov och det är kommande pensionsavgångar. Sen har ju situationen här varit så fördelaktig att vi har haft flyktingar och nyanlända som vi har kunnat anställa. Det har ju varit en fantastisk lösning för vår del.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.