Följ med Salah Hafez första dagen på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Som vi tidigare rapporterat så har Torsås kommun varit framgångsrika med att få ut asylsökande på arbetspraktik, redan innan de fått uppehållstillstånd. En av dem är Salah Hafez.

Han kom från Syrien tidigare i år och bor nu på asylboendet i Söderåkra tillsammans med fru och två barn. När han besökte varuhuset Media markt i Kalmar tillsammans med integrationssamordnaren Johan Ceedigh behövde varuhuschefen Magnus Gränefält inte lång tid på sig för att erbjuda Salah Hafez en praktikplats. Det berättar Magnus Gränefält när vi träffar honom under Salah Hafez första dag som praktikant.

– Jag vet att det är många som sitter på sitt boende och inte gör någonting, som vill ut i arbetslivet och lära sig svenska, säger Magnus Gränefält.

En ”win-win”-situation

Men han är noga med att påpeka att det inte enbart handlar om att göra en god gärning, utan att det är ”win-win” som han uttrycker det.

– Jag har ett behov av att ha folk som kan prata fler språk, säger Magnus Gränefält och berättar om hur det på kampanjdagen ”black friday” kom många kunder som var dåliga på att tala såväl svenska som engelska, vilket blev ett problem personalen.

– Det var många som sa efteråt att det var jobbigt, säger han.

För Salah Hafez själv är det en dag med många nya intryck. Och han erkänner att det är lite nervöst.

– Men jag hoppas att jag lär mig fort och att jag kommer att tycka om det, säger han.

Lär sig svenska

Vi talar engelska, men varuhusets personal är eniga i att de ska försöka lära honom så mycket svenska som möjligt och varvar de båda språken när de visar vilka arbetsuppgifter som ska utföras. Salah Hafez gör sitt bästa för att försöka hänga med.

– Det är lite svårt i början, det är bara första dagen. Men jag ser fram emot att lära mig mer svenska, säger Salah Hafez.

Har du lärt dig några ord?

– Ja, ”tjena”, ”hur mår du”, och sådana saker, säger Salah Hafez.

Med tre månaders praktik framför sig, bland svensktalande kolleger, kommer ordförrådet sannolikt att bli större ganska snabbt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.