Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Markägaren Lars-Erik Claesson och Johan Wegenke, projektledare vattenvårdsarbete på Kalmar kommun visar oss runt i klippet. Foto: SVT/Clary Kroon

Följ med till den nya våtmarken i Törnerum

Uppdaterad
Publicerad

I början av april invigdes en ny våtmark i Törnerum i Rockneby norr om Kalmar. Våtmarken ligger nära Östersjökusten och är tänkt att rena vattnet som kommer från land från näringsämnen och på så sätt förbättra Östersjöns mående.

Övergödningen är ett av de stora problemen i Östersjön och det visar sig bland annat i form av algblomning. Genom att anlägga en våtmark kan man fånga upp näringsämnen, såsom fosfor och kväve, innan de rinner ut i havet.

Mycket från jordbruk

I förlängningen handlar det om att få Östersjön att må bättre. 

– Det är ingen slump att vi lagt våtmarken just här, utan det kommer ett dike här uppifrån som avvattnar stora delar jordbruksmark, säger Johan Wegenke, projektledare vattenvårdsarbete på Kalmar kommun och pekar. Han forsätter.

– Mycket av de näringsämnen som läcker ut kommer från just jordbruksmark och det är de som till slut hamnar i Östersjön och orsakar övergödning.

Statliga pengar står för kostnaden

Våtmarken i Törnerum är omkring 5 hektar stor och det är den största anlagda våtmarken i kommunen sedan Kalmar dämme. Det är Kalmar kommun och Sportfiskarna som lett projektet som huvudsakligen finansierats med medel från Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten.

– Den här våtmarken har kostat omkring 700 000 kronor och det är bra. Det finns en schablon som säger att en våtmark kostar omkring 200 000 kronor per hektar och den är ju fem hektar, säger Johan Wegenke.

Det behöver anläggas fler våtmarker för att kunna stoppa övergödningen i Östersjön och enligt Johan Wegenke krävs det också resurser och bra samarbeten.

– Kommuner, organisationer som sportfiskarna och privata markägare måste göra sådana här åtgärder och det hoppas vi se mer av.

I klippet berättar markägaren Lars-Erik Claesson och Johan Wegenke om fler fördelar med våtmarken.

• Våtmark Törnerum, 2020

• Våtmark/sumpskog Kläckeberga, 2019

• Restaurera/utöka våtmark Nyttorp, 2016

• Stävlö våtmark 2014

• Uttökning/förbättring Gräsgärde,  2013

• Våtmark Söregärde, 2009

• Hossmo våtmark, 2008

Dessutom har de anlagt flera olika sorters dammar i ibland annat Ebbetorp, Igellösa och Förlösa.

Källa: Kalmar kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer