Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippen får du följa till Kosta där scenariot i övningen är att fiender har kommit från luften och landsatt stridsfordon och soldater. Foto: SVT/Ricardo Garcia

Följ med till Kosta och militärövningen Aurora 23: ”Spännande att vara en del av något så stort”

Uppdaterad
Publicerad

Aurora 23, som är den största militärövningen i Sverige på 30 år, har nu kommit till Småland. Under fredagen besökte SVT Nyheter Småland övningarna i skogarna kring Kosta, i Lessebo kommun.

Scenariot i övningen är att fiender har kommit från luften och landsatt stridsfordon och ett antal soldater utanför Kosta. Fiendestyrkor vill skära av Sverige för att stoppa inflödet av förnödenheter. Det är ett scenario som skulle kunna ske, enligt Joacim Hallberg, övningsledare i Småland.

– Det är absolut verkligt, det är realistiskt i en sådan här kontext, säger han. 

I klippet får du följa med ut i den småländska skogen och se soldaterna öva.

Totalt kommer omkring 26 000 personer delta i Aurora 23 och omkring 1 000 av dem över nu runt Kosta. Även trupper från Storbritannien och Finland deltar i övningen.

”Spännande vara del av något så stort”

Soldaten Natale Garay tillhör besättningen på en granatkastarpansarbandvagn.

– Vi skjuter indirekt eld, så hos oss blir det mycket väntan. Då sitter vi mest i vagnen, sover och käkar. Spelar kort gör vi också mycket, men det känns spännande att vara en del av något så stort, säger hon.

Militärfordon fortsätter söderut

Aurora 23 kommer sedan fortsätta söder ut mot Skåne. 

– Fram till söndag kommer det finnas trupper kvar i området kring Kosta, sedan fortsätter övningarna söder ut, säger Joacim Hallberg.

Under lördagen börjar fordonen att köra söderut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.