Omröstning om folkomröstning. Foto: Borgholms kommun

Ja till folkomröstning på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Från Borgholm blev det en klar majoritet för folkomröstning angående en ihopslagning av Borgholm och Mörbylånga till en kommun på Öland. Även Mörbylånga kommun röstade under kvällen för en folkomröstning.

Omröstningen i Borgholm kommun blev 30 för och 5 emot. I Mörbylånga kommun var majoriteten inte lika överväldigande med 26 för en folkomröstning och 19 emot.

För folkomröstning om sammanslagning av de båda kommunerna emellan så krävs att båda kommunerna är för en folkomröstning. Så blev nu utfallet.

Eric Dicksson (KD) ledamot Mörbylånga ville inte folkomrösta. Han menade på att Kristdemokraterna i Mörbylånga är för en sammanslagning men emot en folkomröstning med motiveringen:

– Jag tycker vi är byxade nog att kunna ta det beslutet utan en folkomröstning.

Vänsterpartiet i Borgholm däremot var för en folkomröstning angående sammanslagningen av de båda kommunerna.

– Vi anser att detta är en sådan stor fråga så att folket skall få säga sitt i den saken, säger Sara Kånåhols  ordförande i Vänsterpartiet i Borgholms kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.