Folkpartisten kräver Björklunds avgång

Uppdaterad
Publicerad

Avgående kommunalrådet i Jönköping, Anna Mårtensson, kräver att partiledaren Jan Björklund byts ut inför nyvalet.

”Nyval 22 mars 2015! I god tid innan dess måste FP ha bestämt sig för att byta partiledare!”

Så skriver folkpartisten Anna Mårtensson, avgående kommunalråd i Jönköping, på sin Facebook-sida. SVT Smålandsnytt ringer upp henne för att ta reda på varför.

Nyvalet Småland

– Förnyelse är så otroligt viktigt för vårt parti nu. Jag är orolig att vi blir marginaliserade i nyvalet om vi inte verkligen visar att vi tar krafttag.

Är det inte väldigt kontroversiellt att kräva partiledarens avgång så här snart inpå nyvalet?

– Det tycker jag inte. Jag har gått och funderat på detta även efter valet. Igår när det blev klart med nyval kände jag att det är en bra tidpunkt.

Är det realistiskt att hinna genomföra det?

Man hinner kanske inte med ett formellt byte innan nyvalet. Men man kan tala om att man avser att byta partiledare.

Riskerar ni inte att tappa väljare då, om de inte vet vem som faktiskt kommer leda partiet?

– Det är ganska tydligt vilka personer som står i faggorna, det tror jag inte väljarna har missat på något sätt. Om partiet går ut officiellt med att vi tänker byta partiledare har väljarna chansen att markera vem de har stort förtroende för. Kryssen blir väldigt viktiga då.

Har Björklund gjort ett dåligt jobb?

– Det är väldigt viktigt för mig att framföra att jag tycker han är en väldigt bra partiledare så det är ingen personlig kritik. Men väljarna röstar inte på honom. Som i fotbollen, efter ett antal förlorade matcher måste man byta ut tränaren även om tränaren i sig är väldigt bra.

Vem tycker du ska leda partiet?

– Jag tror att Birgitta Ohlsson är den som har bäst förutsättningar för att öka vårt väljarstöd. Hon har passionen och är oerhört värderingsstyrd som politiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyvalet Småland

Mer i ämnet