Samarbetspartier tvingas kampanja mot varandra

Uppdaterad
Publicerad

Efter årsskiftet väntar ännu en valkampanj för de politiska partierna efter att regeringen utlyst nyval i mars nästa år. Det innebär att samarbetspartier kommer att ställas mot varandra i kampen om riksdagsmajoriteten i en del kommuner – som exempelvis i Tingsryd där Moderaterna och Socialdemokraterna tillsammans styr kommunen.

Men det rödblåa styret i Tingsryd är övertygade om att det går att bedriva valkampanj mot varandra i kampen om en riksdagsmajoritet då den lokala politiken är annorlunda.

– På riksplanet har du ju ett helt annat utrymme för ideologi och att bedriva en politik med ideologiska förtecken. Lokalt och kommunalt har du inte det utrymmet, utan det är mycket sakliga frågor, säger Patrick Ståhlgren (M), Tingsryds kommun.

Nyvalet Småland

– Man måste skilja på rikspolitik och kommunpolitik och det gör vi, säger Britta Lundén (S), Tingsryds kommun.

Nu väntar snart en ny valrörelse för de politiska partierna, efter att statsminister Stefan Löfven meddelat att regeringen kommer att utlysa extra val den 22 mars. Den här gången är det enbart riksdagsplatserna som står på spel, där de politiska meningsmotståndarna Socialdemokraterna och Moderaterna väntas gå hårt åt varandra i valkampanjen.

Kampanja mot varandra – och hålla ihop

I Tingsryds kommun så har de bägge partierna samarbetat sedan förra mandatperioden och efter höstens val så styr moderaterna och socialdemokraterna kommunen tillsammans i majoritet.

Nu ska de fiska röster och bedriva valkampanj mot varandra i kampen om regeringsmakten, samtidigt som de ska hålla ihop lokalt i Tingsryd.

– Jag tror det kommer vara lite lustigt att vi samarbetar och gör det i ett mycket gott klimat lokalt och sedan ska vi puckla på varandra på riksnivå. Men det är den stora utmaningen för oss, att bedriva en valrörelse där vi får ut vårt budskap men ändå behåller respekten för varandra som politiska parter, säger Patrick Ståhlgren (M),

Men tänk om ni blir så osams att det lokala samarbetet här i Tingsryds kommun spricker då?

– Det kan jag inte tänka mig, säger Patrick Ståhlgren.

”Måste samarbeta”

Britta Lundén (S) tycker att rikspolitikerna har en del att lära av sina lokala motsvarigheter.

– Ska man göra något så bra som möjligt måste man samarbeta och kompromissa. Det är det vi gör här, och det fungerar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyvalet Småland

Mer i ämnet