• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

Christer Johansson blev vittne till hur hans 150 år gamla ladugård brann ner – men nu, ett år senare, satsar han på en digital ladugård som ska innehålla ännu fler djur än vad den gamla gjorde. Foto: SVT

Ett år efter ladugårdsbranden – nu startar han om digitalt

Publicerad

Hans 35 mjölkkor brann inne och ladugården brann ner till grunden i början av förra året. Nu är Christer Johansson från Össlöv utanför Lagan igång med att bygga upp ett nytt, modernt och digitalt lantbruk.

Det var under en natt i slutet av januari förra året som lantbrukaren Christer Johanssons ladugård, i Össlöv utanför Lagan, brann ner till grunden. 35 mjölkkor brann inne och ladugården som familjen hade ägt i 80 år var borta.

– Det var en omskakande dag, minns jag. Men det blev inga personskador, så det får vi vara tacksamma för, säger Christer Johansson.

”Hörde inga skrik”

Han berättar också att det känns bra att djuren antagligen slapp lida i branden.

– Jag hörde inga skrik så jag utgår från att de dog av röken.

Direkt efter branden visste Christer Johansson inte om han skulle fortsätta med lantbruk eller om han kanske skulle satsa på något helt annat.

– Men jag kom fram till att det var hemma på gården jag ville jobba och att det var mjölkproduktion jag skulle satsa på igen, säger han.

Robotar ska göra jobbet

Nu är han i full gång med att bygga upp sitt nya lantbruk som delvis ska bli digitalt. Till exempel så ska korna mjölkas av robotar. I mars drar han igång sin verksamhet igen.

– Detta är ju lättare att gå in i framtiden med. För min del blir det en förbättring. Här har jag en ladugård så länge jag behöver.

Brandsäkerheten har en given plats i planeringen av omstarten.

– Det finns föreskrifter att följa i dag som inte fanns när min nerbrunna ladugård byggdes 1860. Och så ska jag inte förvara hö och halm inne i samma byggnad som djuren, säger Christer Johansson.

I mars ska den nya ladugården vara färdigbyggd, enligt Christer Johansson. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer