Länssjukhuset Kalmar

Föräldrar till fyraåring som dog vill ha fall prövat igen

Publicerad

Föräldrarna till den fyraåriga flicka som dog på länssjukhuset i Kalmar 2013 vill nu att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, återigen prövar deras fall.

IVO avslutade ärendet utan kritik 2015, men efter att landstingets försäkringsbolag beviljat föräldrarna ersättning, med hänvisning till att flera medicinska experter hittat fel i vården av flickan, menar de att IVO bör rikta kritik mot Barn- och ungdomsakuten i Kalmar. 

Det var i mars 2013 som den fyraåriga flickan kom in till akuten i Kalmar, svårt medtagen och blå om händer och fötter. Ett beslut togs om att flickan skulle föras med ambulanshelikopter till barnintensiven i Göteborg, men i väntan på helikoptern dog flickan.

De medicinska experter som uttalat sig i försäkringsärendet menar att flickan inte behandlats så som kan förväntas av en erfaren läkare och att hon borde ha fått intensivvård minst nio timmar tidigare.

Det här skriver Barometern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer