Sammanlagt åtta personer står åtalade för omfattande ekonomisk brottslighet Foto: TT

Före detta politiker åtalad i gigantiskt ekobrottsmål

Uppdaterad
Publicerad

En av de åtalade i en omfattande ekobrottshärva är en före detta politiker som haft tunga uppdrag för Sverigedemokraterna i Kronoberg. Han är en av åtta personer som enligt åklagaren lurat staten på cirka 190 miljoner kronor via ett avancerat momsupplägg. På tisdagen startar rättegången i Växjö tingsrätt.

Bolagen som de misstänkta ska ha använt för att genomföra bedrägerierna finns på flera olika orter i Kronoberg, men även i Stockholm. Fem av de åtta åtalade som, enligt stämningsansökan, ska ha handlat med mobiltelefoner via företagen är även skrivna i länet. För att slippa betala moms har de använt sig av ett avancerat upplägg med påhittade motköp av telekomprodukter och IP-telefoni.

Lämnade politiska uppdrag

Åtalet mot den före detta politikern gäller grovt skattebrott, flera fall av både grovt näringspenningbrott och medhjälp till grovt skattebrott. Under tiden som flera av brotten ska ha begåtts var mannen i högsta grad politiskt aktiv i en kommun i Kronobergs län.

Enligt ett av förhören som hölls med mannen bara veckor innan han meddelade att han lämnade alla politiska uppdrag förnekar han brott. SVT har sökt mannens advokat utan resultat.

Yrkar på långa näringsförbud

Brotten ska ha begåtts i slutet av 2019 och åklagaren yrkar på att samtliga åtalade beläggs med näringsförbud. För tre av dem i tio år, men för ex-politikern och de övriga fyra vill han att förbudet mot att starta företag ska gälla i sju år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobilhärvan

Mer i ämnet