Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här söker SVT:s reporter de ansvariga bakom mobilföretaget i Örebro. Foto: Christoffer Hjalmarsson, SVT

Dubbelhäktning slutade med efterlysning – miljardföretagare frihetsberövad

Uppdaterad
Publicerad

En man från Örebro är misstänkt för grova ekobrott i Sveriges största bedrägerihärva. I onsdags beslutade Stockholms tingsrätt att mannen skulle häktas. Samtidigt häktades en annan man från Södertälje i sin frånvaro eftersom han inte dykt upp, och är nu internationellt efterlyst. Han har drivit sitt mobilbolag tillsammans med en kvinna från Sörmland som senare blivit kommunpolitiker.

Örebroaren, som är i 35-årsåldern, drev ett företag med lokaler i centrala Örebro som på pappret skulle ha omsatt över en miljard. Nu är han misstänkt för flera fall av grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och ett fall av grovt penningtvättsbrott, allt under åren 2018 till 2021.

Tidigare har bolaget, Mobile Experience, krävts på över 230 miljoner kronor av Skatteverket, och över 80 miljoner av företagets tillgångar har beslagtagits. Mobilhärvan omfattar över 100 svenska företag men har också förgreningar utomlands och betecknas som EU:s största momsbedrägeri någonsin.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Risk för flykt

Under häktningsförhandlingen berättade åklagaren att företagaren besökt affärspartners som lämnat Sverige på grund av att de också är misstänkta i härvan.

En av dem är vd för Iskana i Västerås, det första företag som uppmärksammades i mobilhärvan, och som SVT besökte redan 2019.

Örebroarens försvarare motsatte sig att det skulle finnas en flyktrisk.

Bankkonton i Turkiet

Åklagaren begärde också att en man i 40-årsåldern från Södertälje skulle häktas för liknande brott.

Mannen har fört ut minst 20 miljoner till utlandet men menar att pengarna inte finns kvar till följd av en dåliga affär. Åklagaren hävdar att det handlar om brottsvinster från ett bolag i mobilhärvan.

Mannen är tysk medborgare, har bankkonton i Turkiet och tidigare kopplingar till Södertäljenätverket.

I hans mobilbolag satt också fram till i höstas en kvinna som numera valts in som fritidspolitiker i Sörmland. I går valde hon dock att avsäga sig alla politiska uppdrag efter SVT:s granskning av hennes bolagskopplingar.

De utpekade tillbakavisar alla anklagelser.

I klippet ovan: Så lät det när SVT:s reporter försökte nå bolagsägaren 2021. I klippet nedan: Så granskades mobilkuppen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det började utanför ett företag i Västerås 2019. I dag är det en internationell härva. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Mer i ämnet