Bolagen krävs på miljardbelopp – här festar efterlyste VD:n i utlandet

Uppdaterad
Publicerad

Företagens skulder hos Kronofogden ökade i fjol med tio miljarder kronor – en rekordstor ökning på 44 procent. Orsaken är gigantiska krav från Skatteverket mot bolag som misstänks vara inblandade i momsbedrägerier i mobilhärvan. Och flera av männen bakom bolagen med störst skulder har flytt Sverige.

– Det är en väldigt väldigt kraftig ökning av stora skulder som driver upp skuldbeloppet. Tyvärr fortsätter samma utveckling under 2022, så det ser inte bra ut, säger Davor Vuleta, analytiker Kronofogden.

Företagens skulder hos Kronofogden ökade i fjol till en rekordnivå på cirka 32,8 miljarder. Det är en uppgång med 44 procent från 2020 då skulderna var cirka 22,8 miljarder. Förklaringen är Skatteverkets stora krav i mobilhärvan, där uppblåst och fejkad handel med mobiltelefoner och IP-telefoni lett till att svenska skattebetalare lurats på miljarder i momspengar.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

När SVT går igenom de 20 svenska företag som idag har störst skulder hos kronofogden visar det sig att alla utom ett pekats ut som inblandade i mobilhärvan av Skatteverket. Bara de bolagen har krav på över femton miljarder kronor.

Häktad VD syns festa i sociala medier

I flera fall har huvudmännen bakom bolagen med störst krav lämnat Sverige. I sociala medier syns VD:n för Iskana, ett av bolagen med miljardkrav från Skatteverket, festa i ett land som saknar utlämningsavtal med Sverige (se video).

Mannen är häktad i sin frånvaro sedan över ett och ett halvt år. I ett mejl till SVT nyheter nekar mannen till misstankarna och säger att Iskana ”agerat by the book”.

Bolaget IGT general trade har störst krav och krävs på nästan tre miljarder kronor av Skatteverket. Ägaren, som dömdes för momsbedrägerier i Skottland innan han flyttade till Sverige, lever nu i ett land i Asien enligt hans sociala medier. Det pågår en förundersökning mot bolaget, SVT har sökt mannen utan framgång.

Små möjligheter att driva in

De flesta bolag med de största kraven är i konkurs och möjligheterna för Kronofogden att driva in Skatteverkets krav bedöms som små.

– Många av de stora skulderna som kommit in på senare tid härrör från mobilhärvan och det finns inga tillgångar att driva in, säger Davor Vuleta, analytiker Kronofogden.

Vad tycker du att vi borde granska? Tipsa SVT:s granskande reportar.

Miljarder förlorade – nya åtal i höst

Den totala skatteförlusten för staten i och med mobilhärvan bedöms i juni 2022 till cirka fyra och en halv miljarder kronor enligt Liz Kilenius, sektionschef på Skatteverket. Anledningen till att skattekraven är högre än förlusten beror på att det sker fakturering i flera led av samma varor. Därmed blir effekten att flera bolag i en kedja nekas avdrag för samma moms. Ekobrottsmyndigheten bedriver ett antal förundersökningar kring mobilhärvan. Under våren har fler åtal väckts och nya åtal väntas efter sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Mer i ämnet