Telebolaget blev tusen gånger större – ville slippa uppmärksamhet

Uppdaterad
Publicerad

I Västerås finns ett företag som förra året växte explosionsartat. Ett år senare ingår bolaget i bedrägerihärvan som kan vara en av Sveriges största genom tiderna.

På ett år hade företaget Iskana ökat sin omsättning från strax under två miljoner till över två miljarder. Bolaget hade på pappret blivit mer än tusen gånger större – med bara några få anställda i oansenliga lokaler.

I fjol försökte SVT ställa frågor till Iskana om de ekonomiska framgångarna. Flera gånger sa bolagets företrädare att man gärna ställde upp på en intervju, men i slutändan avböjde ledningen och skickade i stället en skriftlig kommentar.

Där förklarade man att bolaget inte ville vara offentligt eftersom man utsatts för flera inbrott, vilket också slagits fast av domstol.

I mejlet beskrevs Iskana som som en ”grossist inom elektronik, där vi har växt och satsar på att bli en av Sveriges största distributörer /.../ Vi är i dag 7 anställda på Iskana, vi jobbar inom trading där du varken behöver mycket personal eller en enorm lokal.”

I dag ingår dock personerna bakom Iskana själva i en misstänkt bedrägerihärva som av experter bedöms som en av Sveriges mest omfattande någonsin.

Revisor har hoppat av

Skatteverket anser att bolaget undanhållit över en miljard i skatt och åklagare har inlett en förundersökning om misstänkta ekobrott, något tidningen VLT var först att berätta om.

Enligt Skatteverkets utredning har Iskana ingått i ett avancerat momsbedrägeri med en stor grupp av bolag som genom snabba transaktioner utnyttjat ett EU-regelverk för att kunna begära tillbaks moms som aldrig betalats in.

I juni begärde Iskanas revisor att få lämna sitt uppdrag i förtid. Han ansåg sig inte kunna granska bolagets redovisning eftersom Iskana ”trots upprepade kontakter inte inkommit med efterfrågat material”.

”Beklagligt att vi smutskastas”

I ett mejl till SVT tillbakavisar Iskanas ägare alla anklagelser. Han menar att myndigheterna felaktigt riktat misstankar mot Iskana eftersom ett av bolagets leverantörer misstänks för brott.

”Trots vår samarbetsvilja och vårt mål att göra allting korrekt har Skatteverket valt att förbise våra inkomna uppgifter det frågat efter. Vi har i vårt arbete på Iskana Investment gjort allt korrekt och enligt vår gällande lagstiftning. Det är beklagligt att vi smutskastas på detta viss.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mobilhärvan

Mer i ämnet