Miljarder skattekronor borta i misstänkt momshärva

Uppdaterad
Publicerad

Mobiltelefoner som såldes flera gånger om på pappret. IP-telefoni som stod för stora intäkter men i verkligheten aldrig ägt rum. Just nu utreder svenska myndigheter en misstänkt bedrägerihärva som enligt experter kan vara den största som någonsin drabbat Sverige.

Det handlar om ett stort antal bolag som handlat med mobiltelefoner och IP-telefoni, och som misstänks ha skapats för att komma över stora summor skattepengar i en så kallad momssnurra.

Där görs mängder av snabba och svåröverblickbara affärer på kort tid, med syftet att i slutänden kunna få tillbaka moms som aldrig betalats in – i praktiken en slags stöld av skattemedel.

– Det är ett omfattande bedrägeri som pågår, det rör sig om väldigt stora belopp. Och vi har också samarbete med andra EU-länder, säger Liz Kelenius, sektionschef på Skatteverket.

Enligt Skatteverket uppgår omfattningen till 2-3 miljarder.

Men SVT har kartlagt härvan och granskningen visar att den totala summan kan vara ännu högre. Utöver den handfull bolag som granskas i myndigheternas offentliga ärenden så finns det en rad ytterligare bolag i härvan varav flera också omsatt mycket stora summor.

– Min bedömning är att det här är den största bedrägerihärva som Sverige har utsatts för, säger bedrägeriexperten Peter Forsman.

Pågående brottslighet

Peter Forsman jobbar på Internetstiftelsen och håller bland annat i utbildningar för polisen. Han har tagit del av dokumentationen kring härvan och säger att det är första gången som svenska skattebetalare påverkas direkt av en momshärva av den här magnituden.

– Tidigare har inte Sverige varit det drabbade landet utan bara en länk i kedjan. Nu blir det svenska Skatteverket brottsoffret.

Till stora delar ska det aldrig ha funnits några verkliga produkter bakom affärerna. Skatteverkets granskning av ett av bolagen, som tidningen VLT var först att berätta om, visar att påstådd IP-telefoni aldrig ägt rum och att samma mobiltelefoner snurrat flera gånger i kedjan. Men i slutändan har också ett stort antal verkliga mobiler sålts, till vanliga kunder i vanliga butiker.

– Den undandragna momsen blir en ren vinst som man kan använda till att dumpa priserna på marknaden och sätta konkurrensen ur spel, säger Liz Kelenius på Skatteverket.

Både hon och Peter Forsman beskriver härvan som en brottslighet som pågår i detta nu.

– Det här är ett fullt pågående bedrägeri. Bara under sommaren 2020 har åtminstone 20 nya bolag startats, säger Peter Forsman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.