Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Mjärdsjö har kallat till ett styrelsemöte där de ska gå igenom om SVT:s uppgifter stämmer, och isåfall vidta åtgärder. Hör honom berätta i klippet om hur han ser på granskningen. Foto: Stina Ahlinder/SVT

Utredningar och avhopp efter SVT:s avslöjande om politiker i bedrägerikopplade bolag

Uppdaterad
Publicerad

Flera lokalpolitiker har suttit i styrelser för bolag som kan kopplas till två uppmärksammade bedrägerihärvor. Det visar SVT:s granskning. Nu väljer en av politikerna att lämna sina uppdrag. I ett annat fall startas en utredning.

Det senare gäller en av Ånge kommuns ledande politiker, kommunstyrelsens vice ordförande Anders Mjärdsjö (M). Han sitter som ordförande i styrelsen för ett investeringsbolag i Örebro län som i sin tur visat sig ha kopplingar till härvor med investeringsbedrägerier.

Mjärdsjö säger att de flesta kopplingarna är nyheter för honom, och har nu initierat en utredning som ska redovisas i bolagets styrelse på måndag. I Ånge har också ett lokalt oppositionsparti begärt att Mjärdsjö ska förklara sig, uppger Sundsvalls Tidning.

SVT granskar investeringssajterna

Anders Mjärdsjö har inte ställt upp på en intervju med SVT men däremot med P4 Västernorrland.

”Blivit indragen”

I Sörmland visar granskningen att Socialdemokraterna valt in en företrädare på flera lägre poster, som tidigare suttit i en rad bolagsstyrelser med kopplingar till bland annat momsbedrägerierna i mobilhärvan.

– Jag trodde inte mina ögon när jag såg att personen tillåts sitta i ett kommunalt bolag, kommenterar bedrägeriexperten Anders Björkenheim.

Själv har politikern uppgett att hon inte varit medveten om några oegentligheter och gått in i bolagen för att hon blivit ombedd av en vän.

Efter att SVT ställt frågor till Socialdemokraterna i Sörmland meddelade partiet att kopplingarna skulle utredas. På onsdagen kom beskedet att hon lämnar alla uppdrag.

– Vi har pratat med henne och hon säger till oss att det känns som hon blivit indragen i något hon inte varit medveten om hur det skulle hända. Hon skäms för det som hänt och kommer avsäga sig sina uppdrag inom kommunen, säger ordföranden i den aktuella kommunen till SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fritidspolitikern har suttit i ett bolag som enligt Skatteverket varit delaktig i momskarusellen i mobilhärvan. Foto: SVT

SVT:s granskning av härvornas aktörer

SVT har granskat aktörerna i och kring två uppmärksammade bedrägerihärvor: mobilhärvan med momsbedrägerier för miljardbelopp, respektive en härva med misstänkta investeringsbedrägerier kopplade till företaget Systemhus i Uppsala.

I Uppsalafallet står fem personer sedan över ett år åtalade för grovt svindleri, och bolagen och personerna kan också knytas till andra polisutredningar och rättsprocesser.

I mobilhärvan har en rad rättegångar hållits under de senaste åren och domstolarna har dömt ut sammanlagt över 100 års fängelse. Så sent som på torsdagen dömdes två män till maxstraffet åtta år av Stockholms tingsrätt för grova skattebrott och näringspenningtvätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar investeringssajterna

Mer i ämnet