Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vice chefsåklagaren om summorna i mobilhärvan – ”en gigantisk stöld” Foto: Christoffer Hjalmarsson, SVT

Mobilhärvan växer: ”En gigantisk stöld av skattemedel”

Uppdaterad
Publicerad

Flera misstänkta företag har tillkommit under våren. Ekobrottsmyndigheten har fått extra resurser för att klara den enorma härvan med misstänkta momsbedrägerier kring handel med mobiltelefoner. Nu bedrivs arbetet som en nationellt samordnad insats.

– Det är ett extremt prioriterat område för oss just nu, eftersom det gäller så enormt stora belopp, säger vice chefsåklagare Jonas Svanfeldt.

Hos myndigheten jobbar flera åklagare i dag med över 20 förundersökningar. Alla nya anmälningar samlas och fördelas centralt för att arbetet ska bli så effektivt som möjligt – samtidigt som man inte vill riskera att missa någon avgörande pusselbit.

Skattemyndigheten har tidigare uppskattat att skattesystemet kan ha förlorat uppemot fyra miljarder kronor i härvan, och SVT:s granskning har visat att det kan handla om ännu mer.

Om EBM bara prioriterade sitt arbete utifrån nivåer på misstänkta brottsbyten så skulle man enligt Jonas Svanfeldt inte jobba med någon annan brottslighet än mobilhärvan. (Se video ovan.)

Har fått resurser – vill se lagändring

I våras begärde och fick EBM extra pengar i vårbudgeten för att klara de stora och komplexa bedrägeriutredningarna. Samtidigt menar Jonas Svanfeldt att man aldrig kommer att kunna komma åt momsbedrägerier genom utredningsinsatser – det behövs lagändringar.

Från den 1 april är det inte längre möjligt att begå momsbedrägerier genom handel med just mobiltelefoner, men både polis, åklagare och bedrägeriexperter har varnat för att bedragarna nu kommer att flytta vidare till andra produkter och tjänster.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har tidigare sagt till SVT att regeringen är beredd att skärpa lagen om det skulle visa sig nödvändigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mobilhärvan

Mer i ämnet