Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kritik mot M-toppens affärer: ”Som ordförande har man ett ansvar” Foto: SVT

Kritik mot M-toppen Anders Mjärdsjös affärer: ”Som ordförande har man ett ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas toppnamn i Ånge är ordförande för ett investeringsbolag som kan kopplas till ekonomisk brottslighet och bedrägerihärvor. Det visar SVT:s granskning. Anders Mjärdsjö (M) får nu hård kritik för sitt val av affärspartners av bedrägeriexperten Anders Björkenheim.

I Ånge styr Moderaterna med Socialdemokraterna. Mjärdsjö är kommunstyrelsens vice ordförande och ordförande för koncern- och finansutskottet. Han sitter också i länstrafikbolagets styrelse och är ordförande för Bussgods i Västernorrland.

Sedan 2020 är han även ordförande för investeringsbolaget Option One, som marknadsförs som ett attraktivt alternativ för småsparare som vill vara med i tillväxten hos nya småföretag.

Men bolaget har också kopplingar till brott och bedrägerier. Till exempel hade grundaren redan 2020 förekommit i både rättsfall och konkurshärvor (se faktaruta).

Bedrägeriexperten kritisk

Option One köpte ifjol också in sig i bolaget som driver sajten Finanstid, som bedrägeriexperten Anders Björkenheim dömer ut som en megafon för bedrägerier.

Anders Mjärdsjö uppger för SVT att han kände till Option One-grundarens bakgrund när han gick in i bolaget, och krävde att personen skulle lämna styrelsen vilket hen också gjorde. De flesta av SVT:s uppgifter säger han är nya för honom, och han har varit i kontakt med Option Ones vd för att få information.

Mjärdsjö avböjer intervju men säger att han gjort vad han kunnat för att kontrollera alla inblandade, och att frågorna ska tas upp på ett extra styrelsemöte 14 augusti.

Moderaternas länsförbundsordförande Jörgen Berglund säger till SVT att han har fortsatt förtroende för Anders Mjärdsjö och att han som individ ska kunna avgöra på egen hand vad som är rätt och riktigt.

I klippet hör du Björkenheims kritik mot lokalpolitikern och ordföranden i Option Ones Anders Mjärdsjö.

Option One, med säte i Örebro län, har hittills lockat ungefär 480 småsparare. Men SVT:s granskning visar alltså att bolaget har kopplingar till brott och bedrägerihärvor.

  • Bolagets grundare har figurerat i en rad rättsprocesser och dömdes 2021 för bokföringsbrott.
  • Option One har köpt in sig i sajten Finanstid som länge marknadsfört små okända företag men som SVT:s granskning i fjol visade kunde kopplas till bedrägerihärvor.
  • Option One har också köpt tjänster av Finanstids tidigare ägarbolag, också det ett investeringsbolag vars verksamhet rasade samman efter SVT:s granskning i fjol.
  • En av grundarna bakom Increasor, som fortfarande kontrollerar innehållet i Finanstid, är själv dömd i den så kallade 24Money-härvan som bland andra SVT Skåne rapporterat om.
  • Finanstid har raderat alla artiklar om Increasor och uppger att man tagit avstånd från bolaget. Detsamma gäller Option One. Den dömde Increasor-grundaren har för SVT betonat att han visserligen dömdes i 24Money-härvan, men att han till skillnad från andra inte fick fängelsestraff. Alla tillbakavisar anklagelser om att ha försökt lura småsparare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar investeringssajterna

Mer i ämnet