Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sörmlandspolitiker i bedrägerikopplade bolag – experten: ”Trodde inte mina ögon” Foto: SVT

Sörmländsk fritidspolitiker i bedrägerikopplade bolag – hoppar av efter SVT:s granskning

Uppdaterad
Publicerad

En socialdemokratisk fritidspolitiker i Sörmland har haft flera styrelseuppdrag i företag som kan kopplas till bedrägerihärvor och annan brottslighet. Efter SVT:s granskning meddelar nu partiet att hon kommer att lämna alla politiska uppdrag.

Fritidspolitikern har bland annat ett styrelseuppdrag i ett kommunalt bolag och sitter också i arbetarekommunens styrelse.

Under de gångna åren har hon haft en rad engagemang i bolag som på olika sätt kan kopplas till bedrägerier och brott.

  • 2022 gick hon in som suppleant i ett bolag som Skatteverket pekat ut som delaktigt i momskarusellerna i Sveriges största bedrägerihärva, mobilhärvan.
  • Samma år gick hon in i ett annat företag som enligt en polisutredning användes för en bilhyra i anslutning till ett grovt brott.
  • Mindre än två veckor innan hon gick in i det kommunala bolaget lämnade hon ett bolag som drivs av en person som i dag står åtalad för grovt svindleri (se faktaruta).
  • Hon har också suttit i ett bolag med kopplingar till den uppmärksammade försäljningen av sömnmedel i gummibjörnar som förbjudits av Läkemedelsverket.

”Agerat bulvan och målvakt”

Anders Björkenheim, expert på bedrägeriprevention, är mycket kritisk till hennes roll.

– Jag trodde inte mina ögon när jag såg att personen tillåts sitta i styrelsen för ett kommunalt bolag. Hon har agerat bulvan och målvakt för kriminella aktörer.

Själv säger kvinnan till SVT att hon inte känt till någon oseriös verksamhet i bolagen, och förklarar att hon gått in i bolagen eftersom hon blivit ombedd av en vän.

– Om det har varit bedrägerier så har jag blivit lurad.

”Hon skäms”

Socialdemokraternas ombudsman i Sörmland, Tommi Lycke, skrev på onsdagen till SVT att uppgifterna skulle utredas av den lokala S-organisationen.

På torsdagen kom beskedet: Politikern lämnar alla sina uppdrag.

– Vi har pratat med henne och hon säger till oss att det känns som hon blivit indragen i något hon inte varit medveten om. Hon skäms för det som hänt och kommer avsäga sig sina uppdrag inom kommunen, säger S-ordföranden i den aktuella kommunen.

SVT har granskat aktörerna i och kring två uppmärksammade bedrägerihärvor: Mobilhärvan med momsbedrägerier för miljardbelopp, respektive en härva med misstänkta investeringsbedrägerier kopplade till företaget Systemhus i Uppsala.

I Uppsalafallet står fem personer sedan över ett år åtalade för grovt svindleri, och bolagen och personerna kan också knytas till andra polisutredningar, domar och myndighetsbeslut.

I mobilhärvan har en rad rättegångar hållits under de senaste åren och domstolarna har dömt ut sammanlagt över 100 års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar investeringssajterna

Mer i ämnet