Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bolagen använts för att plundra statskassan”, säger bedrägeriexperten Anders Björkenheim. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT/SVT

Avslöjar: Flera lokalpolitiker i härvornas bolag – experten: ”Extremt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommunpolitiker har suttit i styrelser för företag som kan kopplas till misstänkta bedrägerier. Det här visar SVT:s kartläggning.

Kritiker varnar för att partierna genom bristande kontroller öppnar dörren för infiltration från organiserad brottslighet.

Nyligen tog regeringen emot en utredning med åtgärder mot att företag används som brottsverktyg.

Samtidigt visar SVT:s granskning att flera politiskt förtroendevalda haft poster i bolag som kan på olika sätt kan kopplas till två uppmärksammade bedrägerihärvor.

Det gäller tre lokala företrädare för Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna, med olika typer av kommunala förtroendeuppdrag för sina respektive partier i Södermanlands, Stockholms och Västernorrlands län.

”Använts för att plundra statskassan”

Två har suttit i bolag som myndigheterna slagit ned på för deras medverkan i den så kallade mobilhärvan – där påhittade affärskedjor använts för att lura staten på miljardbelopp.

– Det är extremt allvarligt eftersom bolagen använts för att plundra statskassan, säger bedrägeriexperten Anders Björkenheim på Accessus (se video).

Politikerna uppger båda för SVT att de inte känt till några av affärerna i härvan, och betonar att de lämnat bolagen. De har heller inte åtalats för något brott.

”Väldigt allvarligt”

Den tredje politikern är ordförande i ett investeringsbolag där flera andra aktörer är dömda för olika former av brottslighet.

Politikerns bolag har också samarbetat med företaget Increasor, som SVT granskade i fjol och som kan länkas till misstänkta investeringsbedrägerier och flera rättsprocesser.

Anders Björkenheim beskriver Finanstid som en megafon för investeringsbedrägerier, och tidningen kontrolleras av en ekobrottsdömd person med koppling till den så kallade Systemhushärvan i Uppsala.

Politikern säger till SVT att han fått försäkringar om att alla kopplingar till bedrägerier skulle vara avslutade, och kommer att ta upp frågorna vid nästa styrelsemöte. Inte heller han är åtalad för något brott.

Anders Björkenheim är kritisk till alla tre politiker för deras val av affärspartners.

– Antingen är man en nyttig idiot eller så har man extremt dåligt omdöme.

Det är inte första gången som politiker figurerat i liknande sammanhang. (Se nedan.)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det började utanför ett företag i Västerås 2019. I dag är det en internationell härva. Foto: SVT
  • Redan 2021 dömdes en före detta SD-politiker i Kronoberg till fem års fängelse för delaktighet i mobilhärvan. Han lämnade sina uppdrag efter att polisen börjat förhöra honom, men uppgav då en annan förklaring till sitt avhopp.
  • SVT har också avslöjat hur den tidigare ministern (M) Sven Otto Littorin på senare år frontat en byggsatsning med flera personkopplingar till investeringshärvor. Littorin har förnekat all kännedom om några bedrägerikopplingar.
  • Redan 2018 visade SVT:s granskning hur en moderat politiker under sin tid som riksdagsledamot gått in i styrelser med ekobrottsdömda, för bolag som bland annat marknadsfört en kryptosatsning i Gävle värmeverk. När avslöjandet lämnade han både ett uppdrag i riksbankskommittén – och sitt parti. Även han tillbakavisade alla anklagelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Mer i ämnet