Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sven Otto Littorin får kritik av Anders Björkenheim, expert på bedrägeriprevention. Hör honom i videon. Foto: TT/SVT

Kaoset kring ex-ministerns byggsatsning: Brottmål, byggfel och bedrägerikopplingar

Uppdaterad
Publicerad

En byggsatsning med entreprenören och tidigare ministern Sven Otto Littorin som frontfigur sågas nu av flera hyresgäster – samtidigt som SVT:s granskning visar att satsningen kantas av rättsprocesser – och har kopplingar till misstänkta bluffhärvor.

– Hans trovärdighet sjunker markant, säger Anders Björkenheim, expert på bedrägeriprevention, om Littorins engagemang.

Förra sommaren togs första spadtaget för nya, billiga modullägenheter i Bureå. De byggs av företaget Nordic Unit för att hyras ut av bolaget Landskapsbyggen. Frontfigurer var tidigare arbetsmarknadsminstern Sven Otto Littorin, ordförande för Landskapsbyggen, och Johan Blumenthal, vd för båda bolagen.

Drygt ett år senare är flera hyresgäster mycket kritiska till att bygget fortfarande inte verkar färdigt.

SVT granskar investeringssajterna

SVT:s granskning visar samtidigt att det finns kopplingar till misstänkta investeringsbedrägerier i Sverige och Tyskland, något som enligt Anders Björkenheim, expert på bedrägeriprevention på Accessus, sänker Littorins trovärdighet.

Se kopplingarna mellan bolagen i faktarutan.

Brister, brott och skulder

Byggsatsningen har också hunnit ge en rad avtryck i olika myndighetsärenden.

  • Vid en myndighetskontroll i februari konstaterades allvarliga säkerhetsbrister.
  • En underentreprenör som var platschef hade näringsförbud – något han senare dömdes till fängelse för.
  • En av arbetarna saknade arbetstillstånd, vilket ledde till att byggbolaget och vd åtalades för brott mot utlänningslagen. Bolaget dömdes att betala en straffavgift medan Johan Blumenthal friades från ansvar. Domen är överklagad.

Flera gånger har Nordic Unit också hamnat hos Kronofogden. Just nu finns tre ansökningar om betalningsförelägganden, om totalt drygt 300 000 kronor.

Byggbolaget har i år också fått en revisorsanmärkning om en försenad årsredovisning och sena betalningar av skatter och avgifter.

Svarar via mejl

Varken Sven Otto Littorin eller Johan Blumenthal ställer upp på någon tv-intervju.

Littorin skriver i ett mejl att han inte kan ta ansvar för vad andra gör. ”Landskapsbyggen, fastighetsutvecklingsbolaget där jag är ordförande, har inga betalningsanmärkningar eller andra erinringar. Byggbolaget Nordic Unit är jag varken delägare eller styrelseledamot i.”

Även Blumenthal bemöter kritiken i mejl.

  • Säkerhetsbristerna: bristerna åtgärdades och han ser positivt på inspektioner.
  • Platschefen med näringsförbud: personen avvisades och samarbetet avslutades.
  • Åtalet om brott mot utlänningslagen: hoppas bli friad även i hovrätten. ”Jag är emot brottslighet.”
  • Ärendena hos Kronofogden: ”Tvistiga fordringar är ej ovanligt.”
  • Revisorsanmärkningen: ”Kraftig tillväxt och tidvis underbemannad organisation”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar SVT:s reporter hur om kopplingarna och hur investeringsbedrägerierna går till. Foto: Storyblocks/Sara Cosar/SVT

Sajter, bolag och personer – så ser kopplingarna ut

SVT:s granskning visade i september hur flera sajter som marknadsför okända bolag mot småsparare, kan kopplas till misstänkta investeringsbedrägerier i bland annat Uppsala och Tyskland.

På sajten Inqubated har en satsning på billiga modulhus legat ute, med ett prospekt som uppgetts komma från ett bolag med bland andra Johan Blumenthal och Sven Otto Littorin som frontfigurer. Dessa hävdar dock att det skett utan deras medverkan och att man visserligen fått ett erbjudande om att medverka, men avböjt.

SVT:s fortsatta granskning visar dock att det finns flera personkopplingar.

  • En person, som under en kort period var med i en av Blumenthals tidigare styrelser, gick senare över till det bolag som just nu befinner sig i centrum för den tyska härvan.
  • En annan person, som kom in i samma styrelse tillsammans med Littorin, har även haft uppdrag i bolag där en en person som företrätt Inqubated varit ägare.

Sven Otto Littorin upprepar i ett mejl till SVT att man aldrig godkänt någon marknadsföring på Inqubated, och att man heller ”aldrig gjort affärer med någon av de personer eller bolag som omnämns”. Han skriver också att det tidigare bolag som figurerat på Inqubated ”är avvecklat utan att ha tagit in kapital eller bedrivit någon verksamhet.”

SVT har upprepade gånger pratat med och skickat frågor till Johan Blumenthal om hans kontakter med de aktuella personerna. Blumenthal har sagt sig inte minnas turerna, och när SVT skickat mer detaljerade frågor har han inte svarat. Han hänvisar i stället frågorna till den person som han uppger erbjöd honom att medverka på Inqubated-sajten. SVT har sökt denna person utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar investeringssajterna

Mer i ämnet