Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det började utanför ett företag i Västerås 2019. I dag är det en internationell härva. Foto: SVT

Bekräftar för SVT: Finansbolaget Aros Kapital användes i mobilhärvans bedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Finansbolaget Aros Kapital i Göteborg har samarbetat med en rad bolag i Sveriges största bedrägerihärva, mobilhärvan.

Bolaget bekräftar nu för SVT att man använts i bedrägerierna, och uppger att detta ledde till att den tidigare VD:n fick sluta.

Aros Kapital har reserverat närmare 36 miljoner för väntade sanktionsavgifter från Finansinspektionen.

Mobilhärvan innehåller misstänkta luftaffärer som syftat till att begära tillbaks moms som aldrig betalats in, bedrägerier som enligt Skatteverket kostat skattebetalarna fem miljarder kronor.

SVT:s granskning har samtidigt visat att flera bolag i härvan samarbetat med finansbolaget Aros Kapital, som sedan 2021 också granskas av Finansinspektionen.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Gäller momsbedrägerier

Granskningen närmar sig nu målet, men Finansinspektionen vill inte kommentera utredningen.

Av en kraftigt maskad skrivelse som SVT tagit del av framgår dock att man gjort iakttagelser på en rad olika punkter – samt att granskningen bland annat gällt momsbedrägerier.

Samtidigt har Aros Kapital skickat in en ny årsredovisning till Bolagsverket, där man beskriver att en ”sanktionsprocess har inletts” med Finansinspektionen, och att man bedömer ”de eventuella ekonomiska konsekvenserna” av denna process till drygt 35,8 miljoner kronor.

vd fick sluta

Aros Kapitals vd Erik Berfenhag skriver i ett mejl till SVT att summan räknats fram i samråd med bolagets revisorer. Han bekräftar också kopplingen till mobilhärvan, närmare bestämt att Aros Kapital ”under tidigare VD hade brister i delar av sin kredithanteringsprocess och i arbetet med att motverka penningtvätt. Det resulterade bland annat i att bolaget användes i bedrägerier som du tidigare rapporterat om.”

Erik Berfenhag skriver att detta ledde till att tidigare vd fick lämna sitt uppdrag, att man sedan dess genomför ett omfattande förändringsprogram och bland annat tillsatt en särskild risk- och regelgrupp, samt att verksamheten i dag följer gällande regelverk.

Aros Kapital och kopplingarna till härvan

Aros Kapital erbjuder bland annat leasing- och inkassolösningar till små och medelstora företag och har tidigare marknadsfört sig som ”allt annat än en bank”. Bolagets huvudägare är Mellby Gård med industrimannen Rune Andersson i spetsen, och där även bolag som Kappahl, Oscar Jacobson och Academedia ingår.

Aros Kapital har haft flera framgångsrika år sedan starten 2014 och expanderat till Norge och Storbritannien.

SVT avslöjade i fjol hur man samarbetat med flera av bolagen i mobilhärvan, något som framgått av bland annat bolagens hemsidor, utredningar från Skatteverket och förundersökningar.

I en chatt i en av förundersökningarna har en person i mobilhärvan också hävdat att en släktrelation till en person på Aros Kapital skulle göra Aros välvilligt till att hjälpa till med affärerna.

I förra årsredovisningen beskrevs det som att bolagets tidigare vd, som alltså fick sparken, ”varit delaktig i en jävssituation under 2021 samt att en visselblåsning informerat styrelsen om att VD agerat olämpligt genom att kringgå interna kontroller och riktlinjer i kreditprocessen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Mer i ämnet