Finansbolaget Aros Kapital granskas av Finansinspektionen

Publicerad

Finansbolaget Aros Kapital i Göteborg granskas av Finansinspektionen. Det framgår av bolagets nya årsredovisning och bekräftas också av Finansinspektionen. Ärendet gäller bland annat penningtvätt.

Samtidigt visar SVT:s granskning att Aros hjälpt flera av bolagen i den så kallade mobilhärvan med finansiering. Men man vill inte svara på om det är dessa affärer som väckt Finansinspektionens intresse.

Aros Kapital har marknadsfört sig som ”allt annat än en bank” och erbjuder finansieringshjälp till små och medelstora företag genom bland annat lån, leasing och inkasso.

Aros har vuxit flera år även utanför Sverige, men 2022 blev turbulent då bolagets tidigare vd i februari fick lämna sin post.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

I årsredovisningen beskriver man nu att han entledigades då det framkommit att han ”varit delaktig i en jävssituation under 2021 samt att en visselblåsning informerat styrelsen om att VD agerat olämpligt genom att kringgå interna kontroller och riktlinjer i kreditprocessen”.

Omfattar penningtvätt

Av årsredovisningen framgår också att Finansinspektionen 2021 granskat bolagets kreditriskhantering: ”Under inledningen av 2022 har Finansinspektionen utökat granskningen till att även omfatta penningtvätt, rapportering samt intern styrning och kontroll. Granskningen pågår.”

Aros Kapitals styrelseordförande Anette Asklin, som kom in i bolaget i augusti, säger till SVT att granskningen ska ses som en naturlig del av myndighetens arbete, men vill inte kommentera närmare vad den gäller.

Finansinspektionen skriver till SVT: ”Vi kommenterar inte pågående undersökningar men kan bekräfta att vår undersökning omfattar det som Aros informerat om”.

Hjälpte bolag i jättehärvan

Bland de bolag som Aros hjälpt med finansiering finns flera som ingår i den så kallade mobilhärvan, som betecknats som Sveriges största bedrägerihärva med misstänkta momsbedrägerier i miljardklassen.

SVT:s granskning har hittat flera spår av samarbetet, bland annat på bolagens tidigare hemsidor, i utredningar från Skatteverket samt i de förundersökningar som hittills resulterat i flera åtal för bland annat just penningtvätt.

I en chatt i en av förundersökningarna hävdar en person i mobilhärvan att en släktrelation till en person på Aros Kapital skulle göra Aros välvilligt till att hjälpa till med affärerna.

Anette Asklin vill med hänvisning till banksekretessen inte svara på om det är dessa affärer som nu granskas av Finansinspektionen.

Rune Andersson, ordförande för Aros huvudägare Mellby Gård, avböjer att kommentera uppgifterna.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

aros kapital – en del av Mellby Gård

Aros Kapitals huvudägare är Mellby Gård med industrimannen Rune Andersson i spetsen, och där även bolag som Kappahl, Oscar Jacobson och Academedia ingår.

Aros Kapital har haft flera framgångsrika år sedan starten 2014 och omsätter i dag över en halv miljard kronor och bedriver sin verksamhet i Sverige, Norge och Storbritannien.

Källa: Bolagens hemsidor och ekonomiska redovisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Mer i ämnet