Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör svaren från Niklas Kjellberg, presschef på Tillväxtverket. Foto: SVT

Härvan fortsätter växa – bolag fick statligt stöd

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten ägnar stora resurser åt att jaga de ansvariga bakom Sveriges största bedrägerihärva, så har flera av bolagen kunnat fortsätta sin verksamhet. Några av dem beviljades också statligt permitteringsstöd under pandemin.

Mobilhärvan handlar om extremt många och omfattande affärer med mobiltelefoner och annan teknik – som misstänks haft som enda syfte att begära tillbaks moms från statskassan som aldrig betalats in. Åklagare har kallat det för en gigantisk stöld av skattemedel, förlusterna för staten har bedömts till uppemot 4,5 miljarder och SVT:s granskning har visat att över 100 bolag kan vara involverade.

Flera av bolagen har också sökt och fått statligt permitteringsstöd under pandemin. När SVT går igenom de uppgifter som Tillväxtverket släppte i slutet av förra året, så hittar vi flera bolag i mobilhärvan som beviljats statligt permitteringsstöd. Den största summan, över två miljoner, gick till den multinationella mobildistributören Brightstar, som senare under fjolåret försatte sitt svenska bolag i konkurs efter att Skatteverket krävt bolaget på över en kvarts miljard i utebliven moms kopplat till dess roll i mobilhärvan.

När ett annat av bolagen i härvan får hela sitt bidrag återkallat så beror det inte på att bolaget utreds för bedrägerier – utan på att man gjort en vinstutdelning som bryter mot reglerna.

”Vi gjorde kontroller”

Från Tillväxtverket framhåller man att man gjort omfattande kontroller av bolagen inför besluten, och myndighetens presschef kan inte svara på omständigheterna kring just dessa bolag. (Se video.)

När de nya företagsstöden presenterades våren 2020 varnade experter för att de skulle bli en öppnad gottepåse för kriminella. Flera brister bekräftades senare av regeringens egen antifuskgeneral Stefan Strömberg – och av avslöjanden i bland annat Dagens Nyheter och SVT:s Uppdrag granskning.

SVT:s granskning av mobilhärvan har visat att aktörerna i härvan på flera sätt kunnat dra nytta av statens service för företag, bland annat har bolag med hjälp av Bolagsverkets webbtjänster kunnat drivas vidare av personer som samtidigt varit efterlysta för sin delaktighet i härvan.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så läcker det miljarder ur svenska statskassan. Se klippet för att förstå hur en momssnurra fungerar – brottsverktyget i den stora mobilhärvan. Foto: SVT/Alf Jonsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet