Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här söker SVT:s reporter de ansvariga bakom mobilföretaget i Örebro. Foto: Christoffer Hjalmarsson, SVT

Så skulle misstänkta mobilupplägget döljas: ”Vi raderar chatten sen”

Uppdaterad
Publicerad

Ett telebolag från Örebro krävs på över 230 miljoner av Skatteverket. Enligt myndigheten har företaget haft en viktig funktion i ett jättelikt nätverk av företag, både från Sverige och utlandet, som deltagit i uppgjorda affärskedjor i den så kallade mobilhärvan.

Samtidigt visar chattar hur centrala aktörer i kedjorna oroat sig för myndigheternas kontroller – och för egna misstag. ”Det kommer att gå åt helvete om det händer”, varnar en av dem.

Mobilhärvan har kallats Sveriges största bedrägerihärva och omfattar i dag en lång rad företag över hela landet.

Ett av dem: Örebroföretaget Mobile Experience, som fått omkring 80 miljoner beslagtagna under en förundersökning om grova ekobrott. Flera personer misstänks, varav minst en är häktad i sin frånvaro.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Mobile Experience affärer ökade explosionsartat fram till 2020, då de på pappret omsatte 1,3 miljarder kronor. Skatteverket menar dock att det till stor del var skenaffärer med målet att kunna begära tillbaka moms från staten som aldrig betalats in – ”en form av stöld från statskassan”.

Vd från biltvätt

Affärerna ska ha genomförts i en lång kedja av bolag där Skatteverkets granskning hittat flera märkliga inslag.

En person uppger att han blivit vd för ett av bolagen utan att ha någon erfarenhet av företagsledning. Han ska ha fått erbjudandet från en person som var kund hos den biltvätt där han jobbat.

Skatteverket har även varit i kontakt med flera transportbolag som förnekat att de transporterat de aktuella mobiltelefonerna.

”Kommer gå åt helvete”

Myndigheterna har också hittat chattar där en av härvans utpekade huvudmän rasar över hur det slarvas med pappersarbetet kring mobilaffärerna.

”Det kommer gå åt helvete om det händer... skiter i om det är 1 av 100 gånger, det ska inte ske, myndigheterna djupdyker in i allt just nu och det finns inte utrymme för lathet eller minsta misstag eller göra fel”.

En annan person beskriver för en bekant hur man upprättat dokument som inte överensstämmer med verkligheten: ”vet att vi har papper på att saker varit hos oss men inte varit det egentligen. (Vi raderar chatten sen)”

De utpekade personerna som förhörts av myndigheterna har samtliga tillbakavisat anklagelserna och menat att mobilaffärerna varit seriösa.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Mer i ämnet