Foto: Polismyndigheten

Nytt trygghetsprojekt ska minska stölderna i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Det anmäldes 70 stölder i Kalmars centrumkärna förra året, men det finns ett stort mörkertal enligt Kalmar kommun. Nu startas projektet ”Trygg i butik” för att skapa metoder för effektivare brottsförebyggande arbete.

I samarbetet ”Trygg i butik” vill man från Kalmar kommun, polisen och näringslivet komma fram till åtgärder för att minska risken för stölder men man har också som mål att butikspersonalen ska känna sig tryggare på sitt arbete, bland annat genom att anställa gemensamma väktare.

Stort mörkertal stölder i Kalmar

Svensk Handel rapporterar ett svinn på mellan 6 till 9 miljarder kronor i svenska butiker varje år. I centrala Kalmar anmäldes bara 70 stölder förra året. Mörkertalet är dock mycket större enligt Ann-Sofie Lagerkrantz, strateg för social hållbarhet på Kalmar Kommun.

– Det är nämligen så att vid inbrott och rån så får butiken ut pengar från sina försäkringsbolag när de polisanmäler, medan stölder är helt oförsäkrade. I och med att ingen anmäler stölderna så uteblir statistiken och polisens underlag för åtgärder, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.   

Ny säkerhetsapp skall hjälpa

En del i ”Trygg i butik” är att man ska börja använda en säkerhetsapp som Svensk Handel skapat. Där kan man skriva ner sin polisanmälan direkt, vilket kan hjälpa till att skapa statistik och minska mörkertalet för stölder i Kalmar. Det kan också i sin tur hjälpa polisen i sitt arbete med att minska stölderna.

I appen kommer man även kunna starta lokala grupper där man kan dela med sig av sina erfarenheter och tipsa varandra om stöldförebyggande åtgärder. Svensk Handel kommer även att ha en varningslista där man bland annat skickar ut information om stöldligor, bluffföretag och falska fakturor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.