Smålandsföretagarna Johan Linnér, Elisabet Angelin och Fredrik Bladås har blandade åsikter om regeringens nya krispaket för småföretagare. Foto: Privat/SVT

Företagarna om regeringens nya krispaket: ”För lite och för sent”

Publicerad

Småföretagare i Kalmar och Kronobergs län ser positivt på att man nu kommer att få stöd i coronakrisen. Men många av regeringens förslag är svårtolkade och den ekonomiska hjälpen kommer i många fall för sent, anser flera företagare som SVT varit i kontakt med.

Elisabet Angelin driver det öländska bussbolaget Tomas Buss som har drabbats hårt av coronakrisen. Hon är positiv till att regeringens krispaket, men menar att det inte kommer räcka.

– Det är för lite, för sent. Självklart gör det skillnad, men många står redan på ruinens brant och för att klara sig ur det behövs likvida medel, pengar på kontot, säger Elisabet Angelin.

För bussbolagets del är läget tufft och de förhandlar just nu med sina banker med förhoppningar om att kunna låna sig ur den värsta krisen.

– Det är tungt, och jag vet inte idag om vi kommer klara det eller inte, säger Elisabet Angelin.

Byggbranschen på tur att drabbas

Fredrik Bladås äger ett byggföretag i Oskarshamn med 38 anställda. Trots att byggbranschen inte varit mest utsatt för effekterna av corona märks det åt vilket håll det barkar:

– Telefonen har tystnat. Vi har folk som vill att vi inte ska komma hem till dem på grund av rädsla att smittas av corona. Vi har kunder som godkänt offerter men som nu säger att vi måste skjuta på det här.

”Regeringen tar cred när företagarna får ta smällen”

Delar av regeringens krispaket är svårtolkade, och det uppstår frågetecken i en tid när man som företagare önskar raka besked, säger Fredrik Bladås.

Det som påverkat hans företag mest hittills är ansvaret för att betala ut sjuklön när många anställda får stanna hemma vid minsta förkylningssymptom.  Regeringens besked att man tar över kostnaderna för sjuklön från och med 1 april kommer alldeles för sent, när många av hans anställda redan varit hemma stora delarna av mars månad:

– Regeringen står där i tv och tar cred för att de tar sjuklönerna, men det är företagarna som fått ta smällen hittills.

Frisör: ”Väldigt vällkommet”

Johan Linnér är frisör och driver en salong i Åseda. Där har man en beläggning på cirka 65 procent jämför med samma tid förra året och det har varit ett stort antal avbokningar, särskilt från äldre kunder.

Han är positiv till regeringens nya krispaket som för hans del innebär skattelättnader och borttagen egenavgift.

– Det blir ändå ett par tusenlapappar i månaden i skattelättnader där, vilket är väldigt välkommet eftersom man måste skära ner i alla kostnader så mycket som möjligt, säger Johan Linnér.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet