Elisabet Angelin sitter i styrelsen för branchorganisationen Sveriges Bussföretag, men driver också öländska bussföretaget Tomas Buss i Löt på norra Öland. Foto: Kåre Persson/SVT

70-årigt öländskt bussbolag hotas att slås ut av coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Bussbranschen är hårt trängd när gränser stänger och resenärer bokar av sina resor till följd av coronakrisen. Dessutom är det oklart vilket ekonomisk stöd som kan gynna bussnäringen.

– Vanmakt är känslan just nu, säger Elisabet Angelin från Sveriges Bussföretag.

Elisabet Angelin sitter i styrelsen för branschorganisationen Sveriges Bussföretag och driver också det öländska bussföretaget Tomas Buss i Löt på norra Öland. Hon berättar om att bussbranschen i hela Europa ger en samstämmig bild av läget.

– För många av de små- och medelstora företagen håller det inte många veckor till. Jag tror att vi kommer se de första konkurserna i Sverige redan nästa vecka, säger hon. 

Corona i Kalmar och Kronobergs län

”Dubbelt så illa”

När utrikesdepartementet avråder från resor till alla länder drabbas bussbolagen inte bara av inställda resor. Resenärer som bokat paketresor får dessutom hundra procents återbetalning.

”Vanmakt är känslan just nu”, säger Elisabet Angelin från Sveriges Bussföretag. Foto: Kåre Persson/SVT

– Men vi måste ändå betala hotellen trots att vi inte kan komma med några resenärer. Det är dubbelt så illa, säger Elisabet Angelin.

Nu kräver Sveriges Bussföretag snabba åtgärder för att rädda branschen. Regeringens krispaket som riktar sig till näringslivet passar inte alla.  

Bland annat vill förbundet se förändrade regler kring förslaget om korttidspermitteringen, som innebär att staten tar tre fjärdedelar av kostnaden för att personal går ned i arbetstid.  

Familjeföretag hotade

Förslaget gäller inte arbetstagare som tillhör arbetsgivarens familj, vilket ställer till det för små familjeföretag i bussbranschen som då blir helt utan lättnader med regeringens förslag.

Ett av dem är Tomas buss på Öland som haft sin verksamhet sedan 1950-talet.  

– Min morfar startade sin verksamhet 1954 och jag är tredje generationen i det. Det känns tomt just nu, säger Elisabet Angelin.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet