Företagare känner sig lurade av Företagsopinion, som skickar ut vad många ser som vilseledande betalningsuppmaningar. Foto: SVT

”Grovt fordringsbedrägeri” – ny lag kan fälla Företagsopinion

Uppdaterad
Publicerad

Mängder av företagare känner sig lurade av Företagsopinion. Trots att bolaget polisanmälts cirka 1500 gånger kan ärendet bli svårt att utreda, men en hittills oprövad lag kan hjälpa till.

En lång rad företagare har polisanmält företaget Företagsopinion för att de anser att de blivit lurade av blanketter som bolaget skickat ut. Enligt Svensk Handel ser utskicket ut som en marknadsundersökning. I själva verket handlar det om ett bindande avtal där den som skriver på köper annonsplatser på Företagsopinions webbplats under 2 år och för mer än 6000kr per år.

Trots att Företagsopinion hittills har polisanmälts cirka 1500 gånger säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter att processen inte nödvändigtvis är så enkel.

Blufföretaget Företagsopinion

– Först och främst ska en åklagare göra en samlad bedömning utav det material som finns, och sedan välja om hon ska väcka åtal eller inte. Det som inte direkt har gått att utreda tidigare är just de fall där människor har upplevt sig lurade genom att de inte insett att de ingått ett avtal.

Liknande ärende

I början av 2016 rapporterade SVT om företaget Bolagsupplysningen i ett liknande ärende. I det fallet hade polisen fått ta emot cirka 5700 anmälningar, men åklagaren kom fram till att bolagets agerande inte varit olagligt.

– Det har gått att läsa att ”det här är ett erbjudande” och att det kostar en summa om du undertecknar och skickar in. Utifrån då gällande lagstiftning har detta alltså inte utretts, säger Jan Olsson.

Ny brottsrubricering

I juni 2017 trädde en ny lagstiftning i kraft i syfte att lättare kunna komma åt företag som skickar ut vilseledande betalningsuppmaningar.

– Den lagen, grovt fordringsbedrägeri, har inte prövats ännu. Det ska bli väldigt intressant att se hur det här går i fallet med Företagsopinion, säger Jan Olsson.

– I och med att åklagaren visat intresse säger det mig att det finns substans i möjligheten att få dem fällda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blufföretaget Företagsopinion

Mer i ämnet