Forskare efter pedofilskandalen: ”Vi måste prata om det”

Uppdaterad
Publicerad

Kunskap om hur man förebygger sexövergrepp mot barn riskerar att gå förlorad, menar forskaren Cecilia Kjellgren.

Det har gått ett drygt år sedan Högsby kommun skakades av en av de värsta pedofilskandalerna vi känner till i Sverige efter att det visade sig att en 21-årig praktikant våldtagit och förgripit sig sexuellt på barn på den förskola han praktiserade på.

Den 21-årige praktikanten dömdes till rättspsykiatrisk vård av Kalmar tingsrätt.

Men övergreppen i Högsby var långt ifrån de första i sitt slag. För omkring 20 år sedan ägde ett liknande brott rum i Värmland. Även i det fallet handlade det om en praktikant som begick övergrepp på barn på den förskola han praktiserade på.

Utredningar inte hjälpt

Cecilia Kjellgren är knuten till Linnéuniversitetet och har forskat och doktorerat i ämnet unga sexualförbrytare. Hon säger att efter den händelsen i Värmland gjordes det noggranna utredningar som slog fast hur den typen av övergrepp skulle kunna förebyggas.

– Det har uppenbarligen inte hjälpt, annars så skulle det ju vara ett säkrat område i Sverige, säger hon.

Trots att kunskapen om hur en säker förskola ska vara har funnits länge upptäcktes brister på den aktuella förskolan i Högsby när kommunen inledde sin tillsyn av förskolan efter att övergreppen blev kända. De allvarligaste bristerna handlar om att praktikanten fick arbeta på egen hand och att skolgården hade utrymmen där personalen saknade insyn.

– Ja, det stämmer, säger Magnus Bengtsson som är skolchef i Högsby kommun sedan ett drygt halvår tillbaka.

Stängt av skolgårdsutrymmen

Samtidigt säger han att skolgården på den aktuella förskolan har stängts av i de delar där personalen inte har insyn.

– Man har ett pågående arbete på förskolan för så att man kan hantera den här situationen på ett säkert och bra sätt, säger han.

Är du nöjd med det arbete som fortskrider på förskolan?

– Ja, man har säkrat upp de områden som vi såg som mest angelägna utifrån den här allvarliga situationen. Det finns en del kvarstående områden, men jag har stort förtroende för att man kommer att lösa även de, säger Magnus Bengtsson.

Kommer ni se till att föra er kunskap vidare så att sådana här övergrepp inte ska kunna hända igen?

– Självklart. Som jag kan se det nu så är det viktigt att det finns tydliga rutiner som följs för hur man jobbar i förskolan. Det kan inte nog understrykas, säger Magnus Bengtsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexövergrepp på förskola

Mer i ämnet