• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Högsbypedofilen nekas permissioner

Uppdaterad
Publicerad

Förskolepraktikanten som dömts till rättspsykiatrisk vård för grova sexövergrepp mot flera barn får inte permission. Förvaltningsrätten i Linköping säger nej.

Chefsöverläkaren och personalen på den avdelning där han vårdas i Västervik anser att permissioner skulle vara bra för honom. Han vill själv gärna – tillsammans med sin stödperson – få åka in till Västerviks centrala delar en gång i veckan och maximalt fyra timmar per gång.

Den då 21-årige förskolepraktikanten dömdes i september förra året till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Tillsammans med personal har den dömde också varit på besök hos sina föräldrar. Vid dessa tillfällen har han inte tagit kontakt med några barn eller deras familjer.

Positiv utveckling

På den avdelning där han vårdas har han hållit sig lugn och känner själv att han haft en positiv utveckling, ”trots viss provokation”, som det står i domen.

Förvaltningsrättens invändningar:

*I vårdplanen för den dömde förskolepraktikanten står ingenting om några permissioner. Det saknas också en ordentlig riskbedömning. Vårdtiden har varit relativt kort.

*Mot den bakgrunden avslår förvaltningsrätten chefsöverläkarens ansökan om att få bevilja permission.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexövergrepp på förskola

Mer i ämnet