Majbritt Larsen är veterinär och en av dem som var med och startade upp projektet. Foto: Evidensia/TT

Forskare: Hundstudierna kan förbättra cancerbehandlingar för människor i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Köpenhamns universitet startade 2014 upp projektet som studerar cancersjuka hundars tumörer. Syftet var bland annat att lära sig mer om tumörers ämnesomsättning vilket kan leda till nya behandlingsmetoder inom humanvården i framtiden.

Projektet är ett samarbete mellan Rigshospitalet och Onkologiavdelningen på Institutet för klinisk veterinärvetenskap. Majbritt Larsen är veterinär och en av dem som var med och startade upp projektet. 

Hundars cancer lik människans

– Det är en fördel att jämföra mellan hund och människor då hundars cancersjukdom på många sätt är likt vår cancer. Mycket mer än de musstudier som man annars gör, säger hon till SVT Nyheter Småland. 

Under projektet har hundar från både Danmark och Sverige undersökts med dubbla skanningsmetoder, så kallad simultan MR- och PET-skanning. Resultaten har givit en bättre bilddiagnostik av tumörerna. Schäfertiken Reina från Växjö var en av många hundar som ingick i projektet. 

Nya behandlingssätt i framtiden

– Reinas och andra hundars skanningar påvisade en skillnad i sockeromsättningen och mjölksyrabildningen mellan olika grupper av tumörer. Det är information som kan leda till nya behandlingssätt i framtiden, säger Majbritt Larsen. 

I nuläget finns det ingen direkt ny behandling som resultat av studierna, utan forskningen ses som grund för framtida behandlingar.

– Vi hoppas att projektet kan leda till att vi blir duktigare på att kartlägga spridningar och omfattning av tumörer, säger Majbritt Larsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.