Juan Dieguez hund Reina drabbades för fyra år sedan av en hjärntumör och gavs högst tre månader kvar att leva. Men tack vare ett danskt forskningsprojekt lever hon fortfarande. Foto: SVT

Schäfern Reina bidrog till cancerforskning – blev hennes räddning

Publicerad

När schäfertiken Reina drabbades av en hjärntumör gavs hon högst tre månader kvar att leva. Men fyra år senare springer Reina fortfarande omkring på tomten hos familjen Dieguez i Växjö.

Det var tack vare ett danskt forskningsprojekt som hennes liv kunde räddas.

– När de berättade att de ville tillämpa resultatet på människor i framtiden tänkte jag att det var jättebra. Det fanns aldrig någon tvekan från min sida att Reina skulle delta, säger Juan Dieguez som är Reinars ägare.

Växjö

Det var för nästan fyra år sedan Juan märkte att något var fel med Reina. Hon fick sämre aptit och tappade vikt. Juan tog henne till en veterinär och där hittades en växande tumör i Reinas hjärna. Prognosen gav henne högst tre månader kvar att leva.

– Jag kunde bara tänka, hur ska jag tala om det för barnen och min fru, berättar Juan Dieguez.

”Var sövd under behandlingarna”

Men Juan kom i kontakt med universitetet i Köpenhamn som erbjöd Reina att delta i ett forskningsprojekt som studerade tumörer på svårt cancersjuka hundar. Målet var att förbättra cancerbehandlingar för människor i framtiden genom att bland annat lära sig mer om tumörers ämnesomsättning. Hundarna som deltog i projektet erbjöds också strålbehandling.

– Jag tänkte, vad har vi att förlora. Hon skulle ju ändå somna in.

Tog du i beräkning om hon skulle lida extra? 

– Om det inte skulle bli ett värdigt djurliv i mina ögon då skulle jag inte tveka att låta henne somna in. Men Reina var sövd under behandlingarna så jag var inte orolig, säger Juan Dieguez.

Aptiten och vikten är tillbaka

I dag har Reina kvar tumören men känner inte av den. Aptiten och vikten är tillbaka och det enda som påminner om sjukdomstiden är ett förlorat öga. Juan har fortfarande kontakt med forskarna i Köpenhamn och har gått med på att överlåta Reina till projektet den dagen hennes liv tar slut.

– Hon är 13 år och en bestämd gammal dam som är väldigt pigg för sin ålder. Från att få en diagnos på tre månader tills att det imorgon på dagen är tre år sedan Reina var i Köpenhamn – det är en ren bonus, säger Juan Dieguez.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet