Forskaren Anne Harju anser att de sociala mediernas expansion är en av förklaringarna till stressen kring kalas. Foto: Privat/TT

Forskare: ”Sociala medier viktig orsak till kalashetsen”

Uppdaterad
Publicerad

Forskaren Anne Harju pekar ut sociala medier som ett tydligt skäl till att det har blivit större stress och hets för barn att få ha till exempel kalas.

– Och då kan något som Kalashjälpen hjälpa, men bara tillfälligt, säger hon.

Anne Harju är universitetslektor vid Malmö Högskola och har forskat på området kring barns livsvillkor och hur en knapp familjeekonomi kan påverka barn och deras barndom.

– Barn är självklart medvetna om vad som pågår i samhället, vad de själva inte får vara med om. Det är viktigt att själv vara en del av de sociala aktiviteterna. Annars skapas en känsla av utanförskap hos dem. Och det måste barn och vuxna då på något sätt hantera, säger hon.

Tydligt vid födelsedagar

Anne Harju ser främst en viktig orsak till trenden att det för fler och fler blir svårare att leva upp till förväntningar.

– De sociala mediernas expansion. Den skapar en hets kring kalas i dag och det blir extra tydligt vid just födelsedagar, jul eller inför sommarlovet, säger hon.

Anne Harjus avhandling i ämnet bygger på intervjuer med barn och deras föräldrar.

– Där har det visat sig att det är viktigt för barn och föräldrar att ha tillgång till den sociala gemenskapen på sociala medier. Hur delaktiga barn kan vara där beror på tillgången till dator och internet hemma, säger hon.

Sänkt ambitionsnivå

Det finns flera strategier som barn kan ha för att klara sådana här situationer bättre, där andra jämnåriga får ställa till med kalas eller åka iväg på resor, påpekar Anne Harju. Och hon framhåller särskilt en strategi.

– En del barn sänker sin ambitionsnivå. De intalar sig själva att ”jag vill inte ha kalas”. Det är ett av flera sätt att hantera situationen på, att familjen inte har råd med det som många andra har råd med.

Vad säger du om ett initiativ som Kalashjälpen?

– Det kan bli en oerhörd lättnad för barnet tillfälligt. Men det är ju ingen kontinuerlig hjälp, utan gör det bättre bara för stunden, säger Anne Harju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.