Forskare varnar privatpersoner för att störa delfinernas jakt på föda. Foto: SVT

Forskare varnar privatpersoner för att störa

Uppdaterad
Publicerad

Delfinerna har alla möjligheter att klara sig i Östersjön men forskare varnar privatpersoner för att störa delfinernas jakt på föda.

Forskare från Naturhistoriska riksmuseet som är på plats i Figeholm varnar privatpersoner för att störa delfinernas jakt på föda. Då cirklar de nämligen runt, runt på samma plats. Att paddla rakt in i cirkeln förstör möjligheterna för dem att fånga fisk.

– Håller man sig bara på avstånd så kommer de fram och kollar när de är nyfikna, lyder rådet från Thomas Lyrholm.

Delfiner i Östersjön

Kan stanna länge

Hur länge delfinerna kommer att stanna i Östersjön går inte att säga, enligt Thomas Lyrholm. Så länge de har tillgång till fisk finns det egentligen inget som hindrar dem från att stanna. Och så länge de finns här har han några råd han vill ge till alla nyfikna som ger sig ut i främst kajaker för att få en närmare titt på de näst intill mytiska djuren.

– Man ska låta delfinerna själva ta initiativet till att närma sig och inte paddla rakt emot dem, säger han med bestämd röst.

Kallare tider inget problem

Att det går mot kallare tider i Kalmarsund är inget större problem, menar valforskaren Thomas Lyrholm från Naturhistoriska riksmuseet. Så länge isen inte lägger sig så klarar de sig utan svårigheter.

– De är som små termosar – eller stora termosar – som simmar omkring, säger han med ett skratt.

De två delfinerna som rört sig längs ostkusten under hösten är förmodligen vanligtvis hemmahörande i Nordsjön, där vattnet är betydligt saltare. Men inte heller detta är oöverkomligt för dem. Rent fysiologiskt är salthalten inget problem, det som kan hända är att de i större utsträckning drabbas av svampangrepp på huden.

– De har en del fläckar på huden som jag tror är svamp, säger Thomas Lyrholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Delfiner i Östersjön

Mer i ämnet