Visa alla (2)

Bedöm själv – vilken hundras är vargen lik?

Publicerad

I sociala medier är det många som trott att den varg som nyligen fångades på bild öster om Växjö är en hund. Men enligt Jens Frank, forskare vid institutionen för ekologi på Sveriges lantbruksuniversitet, finns det tydliga tecken på att det är en varg och inget annat.

Här är ett axplock av kommentarerna till bilden på vår Facebooksida:

”Absolut en hund. Övergödd eller dräktig”

”Den ser ju väldigt välgödd ut för att vara varg men visst är det en varg!”

”Hund mer än varg”

”En tjock blandras?”

”Ser ut som en hund med vinterpäls”

”Hybrid”

Forskaren i ekologi har stor erfarenhet av vargar och ser flera karaktärsdrag som stämmer in på just skandinavisk varg. Samtidigt finns det hundraser som kan blandas ihop med varg. Ett exempel är Saarlos Wolfhond.

– En annan ras som är lik hunden på bilden är Tjeckisk varghund. Att det skulle vara en blandras är att bygga teorier. Många gör nog det för att bekräfta sina egna hypoteser. Jag utesluter inte att det är en hund, det är bara mindre sannolikt, säger Jens Frank.

– Arbetet med vargar har varit mitt jobb de senaste 20 åren. Det springer en massa sådana i era trakter (Småland) så att någon fångar en på bild är inte oväntat. Sedan finns det både hundar och vargar som är otypiska, men sådana resonemang kan leda till vad som helst, säger Jens Frank.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer