Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att antalet forskare inom Region Kronoberg ökat ger i längden bättre vård för invånarna, enligt forskningschef Carina Elmqvist. Hör mer i videon. Foto: Johan Nilsson/TT

Forskningen i Region Kronoberg har ökat med 50 procent – vill bli topp tio i Sverige

Publicerad

Antal anställda inom Region Kronoberg som forskar har ökat kraftigt. Sedan 2017 har antalet disputerande ökat med 50 procent.

– Region Kronoberg har gjort en strategisk satsning. Tydliga mål med tillhörande budget, berättar FoU:s forskningschef Carina Elmqvist för SVT Nyheter Småland.

Enligt henne är forskningen en viktig pusselbit för att kunna erbjuda vård i framkant. Den medvetna satsningen har gett resultat: 2023 fanns 80 disputerade medarbetare i regionen, en ökning med 50 procent sedan man började mäta för sex år sedan.

– Trots att vi är en relativt liten region är vårt mål att komma upp bland topp tio i Sverige, säger Carina Elmqvist.

13 professioner representerade

Hon är särskilt stolt över att det finns 13 professioner representerade bland de disputerade. Allt från traditionella forskare som läkare och sjuksköterskor till miljösamordnare, fysioterapeuter och fysiker.

Nästa mål är att öppna upp möjligheten att forska för alla medarbetare inom regionen, inte bara inom vårdyrken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.