Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Specialistläkare Josefine Bunke är en av många inom regionen som forskar, i hennes fall om hudtumörer kring ögat. Se mer i videon. Foto: Keith Foster/SVT

Tre forskningsprojekt på gång: hudtumörer, depression och sexuell hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg siktar på att bli topp tio i landet när det gäller forskning och antalet forskare har ökat snabbt. SVT Nyheter träffade tre av forskarna som berättar om sina pågående projekt.

Hör forskarna berätta om sina projekt i klippet ovan.

Här är tre pågående projekt:

Tree Theme Method mot depression

Birgitta Gunnarsson, som började som arbetsterapeut och nu är docent, har byggt upp och även varumärkesskyddat metoden Tree Theme Method för att behandla depression och ångest.

Metoden används nu runt om i Sverige och i Österrike och Schweiz.

Diagnostisera hudtumörer kring ögat

ST-läkarna Josefine Bunke, Ingrid Reitan och Magnus Johansson samt forskningssjuksköterska Marie Skoglund använder ett litet instrument som heter ett dermatoskop för att se om hudtumörer kring ögat är godartade eller elakartade.

Sexuell hälsa inom rättspsykiatrin

Många patienter inom rättspsykiatrin har diagnosen schizofreni och äter i vissa fall medicin som påverkar deras sexualitet. Projektet har intervjuat personal inom rättspsykiatrin om hur de samtalar kring sexuell hälsa med de intagna. Nästa steg i studien är att intervjua patienterna själva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.