Under bussresan får barnen ofta lyssna på musik eller sagor ur bussens högtalare. Foto: SVT

Efter första månaden med förskolebussen: ”Det positiva överväger”

Publicerad

Växjö kommuns rullande förskolor har varit igång med sin verksamhet i en månad. Hittills har det fungerat bra, tycker förskolepedagogerna.

Förskolebussen ”Busster” är en av två som nu har rullat i kommunen i drygt en månad. Den andra av bussarna finns i Lammhult. På Brände Udde förskola i Växjö åker 18 barn i femårsåldern max 30 minuter från förskolan fyra dagar i veckan för att sen vara ute och leka och lära utomhus under dagen. Förskolebussarna är en av lösningarna för att råda bot på bristen på förskoleplatser i kommunen.

– Det fungerar hur bra som helst! Allt man kan göra inne kan vi göra ute. Det jobbiga är ju att komma på logistiken och hur man ska få det att fungera. Även om vi har lite kvar att slipa på tycker jag att vi har lyckats bra, tycker förskolepedagogen Kirsti Gustafsson.

Växjö
Kirsti Gustafsson. Foto: SVT

Utöver Kirsti Gustafsson följer ytterligare två förskolepedagoger samt chauffören Lotta med ”Busster” ut. Varje dag åker de till olika platser för bland annat fri lek, sagostunder, olika samlingar och promenader.

Föräldrar oroliga för säkerheten 

Ombord på bussen finns anpassade barnstolar och alla barn sitter på bestämda platser. Innan avfärd kontrollerar busschauffören noga att alla barn är ordentligt fastspända. Trots rutinerna var vissa av barnens föräldrar oroliga för säkerheten innan bussen infördes.

– De har nog varit oroliga innan, men alla har fått information nu. De vet precis vad som gäller, hur det är organiserat och vart vi åker varje dag, berättar Kirsti Gustafsson.

Foto: Johannes Widergren/SVT

Ska öka antalet förskoleplatser

Förskolebussen fungerar som en mobil avdelning men tillhör ändå förskolan Brände Udde. På sikt kommer bussen därför att kunna öka antalet förskoleplatser i kommunen.

– Alla valde till slut att åka med bussen, men det var lite diskussion innan om att föräldrarna inte ville att deras barn skulle vara ute på vägarna. Men sen så övervägde ändå det positiva – att vi kommer ut till nya platser och så, säger förskolepedagogen Åsa Söderbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet