Det finns en skiss hos markägaren för hur ett kommunhus i Araby, som en del av Dalbo centrum, skulle kunna se ut. Foto: P&E Fastighetspartner/ SVT

Förslag: Bygg Växjös nya kommunhus i Araby

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte alla kommuninvånare i Växjö som tycker att det är en bra idé att det nya kommunhuset byggs på stationsområdet inne i centrum. Därför har en arbetsgrupp, med Jan-Erik Davidson i spetsen, tagit fram ett förslag på alternativ lösning – att placera kommunhuset i stadsdelen Araby.

Diskussionen om det planerade kommunhuset i Växjö har pågått länge. I morgon tisdag väntas Växjö kommunfullmäktige ta beslut om att det nya kommunhuset ska byggas på stationsområdet i centrala Växjö.

Men det är inte alla som är positiva till det förslaget. Jan-Erik Davidson från Växjö driver frågan tillsammans med några andra personer om att det nya kommunhuset i Växjö istället borde byggas i Araby, vid Dalbo centrum.

Nytt kommunhus i Växjö

– Det är viktigt för integrationens skull. Araby är ett av de mest utsatta områdena i Sverige, enligt polisen, och stadsdelen behöver verkligen central kommunal verksamhet här, säger han.

Ingen respons

Jan-Erik Davidson leder en grupp av kommuninvånare som har lämnat in förslaget till kommunen, men har hittills inte fått någon respons därifrån.

Jan-Erik Davidson leder arbetsgruppen som jobbar för att det nya kommunhuset ska byggas i stadsdelen Araby. Foto: SVT

– De har inte ens ställt några frågor till oss om förslaget, säger Jan-Erik Davidson

I dag ägs marken i och runt Dalbo centrum av P & E Fastighetspartner. Och vd:n där bekräftar att det finns planer på var i området ett kommunhus i Araby skulle ligga och hur det skulle se ut.

– Vi kan bygga ett hus på 14.000 till 15.000 kvadratmeter. Vi skulle kunna börja bygga antingen under nästa år eller under året därpå, säger Johan Nielsen, vd för P & E Fastighetspartner.

Ta det upp på EU-nivå

Jan-Erik Davidson anser att om kommunens förslag ligger fast och blir verklighet så får han och de övriga i arbetsgruppen för kommunhus i Araby jobba vidare med integration för staden på andra sätt.

– Men först vill jag i så fall ta det upp på EU-nivå för att se om allt har gått rätt till. Det är ju bara ett förslag som kommunen tar ställning till, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nytt kommunhus i Växjö

Mer i ämnet