Foto: Susan Walsh

Beslut om dyrare hörapparater skjuts på framtiden

Publicerad

Förslaget om att tredubbla avgiften på hörapparater skickas tillbaka för en ny vända i regionens byråkrati – men det kan komma tillbaka i ny form nästa år.

På regionstyrelsens möte i dag skulle Region Kronobergs ledande politiker ta ställning till det kritiserade förslaget om att höja avgiften på hörapparater från 350 kronor till 1 050 kronor. Men ärendet återremitterades.

Orsaken var oklarheter gällande prislappen.

– Vi förskriver olika typer av hörapparater, en av dem kostar 995 kronor. Men vi kan inte ha en avgift som är högre än priset, säger Mikael Johansson (M) regionstyrelsens ordförande.

Förslaget innebär också att patienterna äger sin hörapparat istället för att leasa den. Men om service på apparaten skulle ingå i priset var inte utrett.

”Stoppa i papperskorgen”

Socialdemokraterna var beredda på att rösta emot förslaget.

– Så som förslaget ser ut nu är vi beredda att stoppa det i papperskorgen. Men om man ändrar förslaget till en kompromiss, till exempel bara höjer med ett par hundralappar, skulle vi kunna mötas, säger oppositionsrådet Henrietta Serrate (S).

Efter ny beredning i hälso- och sjukvårdsnämnden och regionstyrelsen vill moderaterna att regionfullmäktige tar ställning till förslaget i slutet av februari.

Exakt hur det kommer se ut då, är alltså oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer