Foto: SVT

Försökte mörda sin fru – döms till 16 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

När kvinnan sa att hon ville lämna sin man på grund av att han drack för mycket attackerade han henne med en kniv. Nu döms mannen till 16 års fängelse för mordfördsök.

Det var i somras som kvinnan i Mörbylånga kommun meddelade sin man att hon ville skiljas på grund av hans omfattande alkoholmissbruk. Under ett par nätter i somras hade mannen tillfälligt bott över hos kvinnan och de tre barnen, som alla är minderåriga.

Enligt Kalmar tingsrätt har både mannen och kvinnan berättat att mannen en morgon attackerade sin fru med kniv i samband med att hon gick på toaletten. Flera av huggen utdelades dessutom inför parets äldsta dotter, som också bekräftat händelseförloppet. Därför döms mannen inte bara för mordförsök utan även för barnfridsbrott.

Livshotande skador

Enligt rättsintyget var flera av skadorna som kvinnan fick livshotande. Mannens version är dock att han enbart ville skada kvinnan och att hans uppsåt inte var att döda henne. Men tingsrätten gör bedömningen att straffet ska motsvara straffvärdet för mord eftersom det fanns stor risk att hans handlingar lett till att kvinnan faktiskt miste livet.

Utöver fängelsestraffet på 16 år ska mannen betala skadestånd till kvinnan och dottern på sammanlagt nästan 600 000 kronor. Han döms också till utvisning efter avtjänat straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.