Efter elitseriesuccén – första spadtaget för bandyhallen i Åby

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagskvällen i Åby blev historisk när det första spadtaget till byns nya bandyhall togs. Hallen är en konsekvens av att bandylaget Åby/Tjureda IF gått upp i elitserien.

– Det känns jätteskönt. Hela processen har gått i 110 kilometer i timmen, säger klubbens sekreterare Krister Lilliequist

Prislappen för den nya bandyhallen landar på 43 miljoner kronor, inklusive moms, och finansieras genom ett lån från Växjö kommun. Den nya hallen kommer att rymma sammanlagt 2000 personer.

Kommer ni kunna fylla hallen?

– Strax innan jul blir det en landslagsturnering. Men vi tror att snittet kommer att ligga kring 780 personer, säger Krister Lilliequist.

Han är övertygad om att den nya bandyhallen kommer att innebära ett stort uppsving för bygden.

– Om man ser historiskt så skedde ett uppsving i engagemang 1988 när det blev en konstfrusen bandybana här. Jag tror samma sak kommer att hända igen – det blir intressantare för nästa generation att ta över.

Och att engagemanget är stort märks. Klubbens supportrar och medlemmar har samlat in totalt 710 000 kronor av privata pengar till hallen. Redan till hösten beräknas bygget vara klart.

– Den 6 november måste det stå klart – då är första hemmamatchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.