Första svenskarna som klarat extremloppet

Uppdaterad
Publicerad

Det är bara en person som tidigare har klarat det extrema långloppet Yukon Arctic Ultra i Kanada på skidor. Men nu har två svenskar också lyckats med det. Den ena är från Jönköpingstrakten.

Det brukar kallas för världens kallaste och tuffaste ultramaraton. Natten till idag skidade David Erixon från Jönköpingstrakten tillsammans med vännen Niclas Bentzer över mållinjen efter 70 mil med tuff terräng i nordvästra Kanada.

– I början hade vi neråt 48 minusgrader, så det var tufft. Men vi klarade hela loppet, säger David Erixon.

När SVT träffade David under träningen i skogen en bit utanför Taberg söder om Jönköping veckorna innan det extrema långloppet var han ödmjuk inför kommande strapatser. Han sa att han inte tog för givet att klara loppet. Men det gjorde de. De 70 milen i vildmarken klarade svenskduon på drygt elva dygn, maxtiden är tretton dygn.

– Vi har varit väldigt noggranna i våra förberedelser och har tänkt igenom i minsta detalj hur vi skulle klara av det som vi såg som den största utmaningen, nämligen kylan, säger David.

De flesta går eller springer loppet.  För det är stora problem att hålla värmen i fötterna när man skidar i den extrema kylan. David berättar att sedan starten 2003 är det bara en person fram till årets lopp som har klarat det på skidor, men i år lyckades en fransman och de båda svenskarna David Erixon och Niclas Bentzer.

– Det är jätteroligt att vi klarade det på första försöket! Det var de första dagarna som var tuffast, men sedan gick det lättare att skida. Det var mildare klimat då och inte lika kallt som i början, säger David.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer