Berömda Kvilleken mår i alla fall inte sämre i år än förra året – och kan lägga ytterligare ett levnadsår till handlingarna. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Fortfarande liv i tusenåriga Kvilleken

Uppdaterad
Publicerad

Knoppar på den enda levande grenen på berömda Kvilleken har börjat slå ut, meddelar länsstyrelsen i Kalmar. Det innebär att Sveriges troligen äldsta ek överlever ytterligare ett år.

Kvilleken, som står i naturreservatet Kvill i Vimmerby kommun, har sedan 2012 uppvisat en alltmer vacklande hälsa. Om den ska överleva ytterligare ett år har därför blivit en återkommande snackis varje år i mitten på maj.

År 2024 verkar Kvilleken i alla fall inte må sämre än 2023.

– Jag bedömer att det inte är så stor skillnad jämfört med förra året, även om Kvillekens hälsa sakta blir allt sämre, säger reservatsförvaltare Jerry Svensson i ett pressmeddelande.

Kan vara över tusen år

Under åren 2014-2017 dog större delen av den berömda eken. Då hade länsstyrelsen åren innan misslyckats med olika försök att rädda det gamla trädet.

Redan 1928 förklarades Kvilleken som naturminne. När man då beräknade trädets ålder kom man fram till att det var 850 ± 100 år. Trädet kan alltså ha firat sin tusende födelsedag.

2019 inleddes ett projekt med att ta kloner på Kvilleken i forskningssyfte, och också för att säkerställa dess fortlevnad även efter att trädet en dag till slut dör. Se mer i klippet från SVT:s arkiv nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tolv ympar togs på trädet 2019. Se mer i klippet. Foto: Skogsforsk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.