Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Erica Stenström är chef på akutmottagningen på Länssjukhuset i Kalmar. Hon ser att allt för många söker sig till akuten, fast de egentligen borde söka vård på en annan nivå. Foto: Fanny Asplund/SVT

Fortsatt högt tryck på akuten i Kalmar – turister går fel

Uppdaterad
Publicerad

Den stora antalet turister i Kalmar län skapar ett högt tryck på akuten. De söker sig oftare än andra till akutmottagningen på Länssjukhuset i Kalmar även för småskavanker som kanske borde hanterats på en vårdcentral.

På akutmottagningen på Länssjukhuset i Kalmar har det varit högt tryck under hela semesterperioden. Något som regionen varnade för i mitten på juli.

– Förra veckan fick vi uppmana personer i vårt väntrum: De som är akut sjuka ska självfallet stanna kvar, men de som inte är akut sjuka ska söka en annan vårdnivå, säger Erica Stenström som är avdelningschef på akutmottagningen på Länssjukhuset i Kalmar.

Många turister gör fel

Anledningen till att så många turister söker sig hit tror hon är att de inte vet var eller på vilken nivå man ska söka vård.

– De senaste fyra till fem veckorna har det varit ett enormt tryck här på akutmottagningen, säger Erica Stenström.

Det höga trycket på akuten gör att väntetiderna blir onödigt långa. Det kan ta över två timmar innan man får träffa en sjuksköterska för en första bedömning. Något som kunde rådas bot på med mer och bättre information och att man själv reflekterar över vart man ska vända sig när man behöver vård.

Ring 1177 först

– Jag tror att det är jätteviktigt att de som befinner sig i vårt län som behöver vård – ska få vård. Men de måste också se till vad kan man göra själv i sin egenvård och till vilken vårdnivå man ska söka. Man ska inte åka direkt till akutmottagningen, utan först ska man ringa 1177, säger Erica Stenstöm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer