Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare Region Kronoberg. Foto: Clary Kroon/SVT

Fortsatt högt tryck på vården – men restriktionerna kan ha haft effekt

Uppdaterad
Publicerad

Antalet coronafall fortsätter att öka och vara en påfrestning på sjukvården i Region Kronoberg. Men på dagens presskonferens vågade smittskyddsläkaren Christian Blomqvist på ett förhoppningsfullt besked – vi kan närma oss en platå.

Beskedet kommer trots att antalet coronafall fortsätter att öka i samtliga länets kommuner. Det är alltså inte säkert så att toppen på coronavågen är nådd – utan ökningstakten som avtar enligt regionens siffror.

– Ökningen är inte lika snabb längre, utan planar av lite. Det vore oerhört värdefullt om det började gå ner, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Tendens: Mindre folk i rörelse

SVT: Är det restriktionerna som har fått effekt?

– De signaler jag har fått till mig är det är mindre folk i rörelse, även om det är svårt att kontrollera, säger Christian Blomkvist.

– Men det är viktigt att vi verkligen håller i det. Även om vi kanske är på en platå, är det fortfarande på en hög nivå.

Lokala råd till 26 november

De lokala allmänna råden i Kronobergs län gäller till  den 26 november, men kan förlängas. Trots något positiv utveckling är det enligt Christian Blomkvist för tidigt att avgöra om de blir kvar.

– Låt oss inte gå händelserna i förväg. Jag tror att det kommer vara för tidigt (att ta bort råden, red anm.). Men besked kommer om det kommer nästa vecka.

Hög press på vårdcentralerna

Samtidigt berättade Catrin Mård, verksamhetschef på primärvårdsrehab, att primärvården i Kronoberg har gått upp i förstärkningsläge under torsdagen.

Orsaken är högt tryck på hälsocentralerna och att mycket läkartid går åt vid corona- och säsongsinfluensautbrott inom äldreomsorgen, något som påverkar tillgängligheten för medborgarna.

– Jag vädjar till folk att bara provta sig vid symptom, säger Catrin Mård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet