Nu behövs en regnig höst och mycket snö i vinter för att grundvattennivåerna ska kunna återhämta sig. Foto: TT

Fortsatt låga grundvattennivåer i juli

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i landet har det uppmätts nya rekordlåga grundvattennivåer. På Öland och i Småland är läget fortsatt kritiskt.

Enligt en ny rapport från Sveriges geologiska undersökning, SGU, är grundvattenläget i stort sett oförändrat och fortsatt allvarligt för stora delar av landet.

I Småland och på Öland är läget fortsatt kritiskt, trots att ölänningarna är bättre förberedda i år jämfört med tidigare år.

– Det är bra. På Öland ser det något bättre ut än förra årets utgångsläge, delvis på grund av att man är beredd på ett annat sätt, säger Nils Ohlanders som är stadsgeolog på SGU.

Torrt i inre Småland

I de inre delarna av Småland är det minst lika illa som tidigare, möjligtvis något värre, enligt Nils Ohlanders.

– Där gäller det att vara beredd. Brunnar kan sina och det kan även påverka det kommunala vattnet. Länsstyrelsen i Kronobergs län är väl medveten om problemet och vi hoppas att Småland blir lika förberedd på problemet framöver som Öland.

Nu återstår att se hur sensommarens nivåer ser ut, då brukar nämligen årets lägsta nivåer uppmätas.

– Sedan får vi hoppas på en regnig höst. Vi behöver minst en höst och en vinter med god nederbörd för att vattennivåerna ska kunna återhämta sig. Vi ligger några vintrar back nu, säger Nils Ohlanders.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenbrist på Öland

Mer i ämnet