Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Att spelarna kommer med shorts och en t-shirt en novemberkväll är enormt att se, de gör allt för att få spela fotboll, säger huvudtränaren Johan Hansson. Foto: Diba Dehnad/SVT

Araby IF i Växjö skippar medlemsavgifter för att locka ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Att många barn i stadsdelen Araby i Växjö inte är med i idrottsföreningar beror enligt Johan Hansson, huvudtränare för Araby IF, huvudsakligen på barnfattigdom. Intresset för att idrotta är stort, men möjligheterna små.

– Barnen här spelar inte på samma ekonomiska spelplan som andra, säger Johan Hansson.

Utmaningarna för Araby IF är enligt huvudtränaren många. Föreningen tar ingen medlemsavgift från barnen och är därför beroende av bidrag och ideellt engagemang från medlemmarna och anhöriga.

– Hade vi haft träningsavgifter hade vi tappat allihop, säger huvudtränaren Johan Hansson.

Ojämlik ungdomsidrott

Företag vill inte sponsra laget med argumentet att de inte kommer få tillräckligt med exponering. Johan Hansson förstår sig inte på den förklaringen eftersom lagets matcher ofta har många i publiken.

Spelare kommer utan utrustning

Att driva ett lag som Araby IF beskriver Johan Hansson som fantastiskt. Spelarna har ett driv och en passion som få andra har, men det kommer med vissa utmaningar. Flera i området har inte råd att idrotta eller att köpa utrustning.

– Vi har haft tjejer som kommit med en högersko, då en annan lagkamrat haft på sig den vänstra, säger Johan Hansson.

Hör Johan Hansson berätta om föreningen och de unga spelarna, i klippet ovan.

Hur många barn och unga idrottar? Detta visar statistiken

Statistiken visar hur många procent av alla 7-25-åringar som bor i bostadsområdet som har varit aktiva i en idrottsförening under 2021.

Det är första gången Riksidrottsförbundet tar fram det här. Förut har det bara gått att se hur det ser ut i hela kommunen.

Förra statistiken var osäker. Där ingick även ledare, förtroendevalda i föreningar och tidigare medlemmar som inte hade rensats bort. Nu ingår bara aktiva medlemmar som föreningen fick statligt LOK-stöd för någon gång under 2021.

910 200 barn och unga ingår i statistiken totalt – uppdelat på 3 363 bostadsområden i landet, så kallade regso-områden.

SVT Nyheter Öst har jämfört den här statistiken med olika områdestyper, för att se om det finns ett samband mellan idrottandet och ekonomi.

Det finns fem olika områdestyper som myndigheten Delmo och SCB har bestämt.

I områdestyp 4 och 5 bor många med hög inkomst, hög utbildning, hög ekonomisk standard och arbetslösheten är låg.

I områdestyp 1 och 2 bor många med låg inkomst, som har ekonomiskt bistånd och låg ekonomisk standard och arbetslösheten är hög.

I områdestyp 3 bor det en blandning av personer med hög och låg ekonomisk standard.

Jämförelsen visar att sambandet mellan ekonomi och idrottande är starkt.

Det kan finnas bostadsområden som hamnar lågt för att det bor få barn i området, eller för att många av de som ingår i statistiken är över 20 år.

Om man räknar bort de områdena blir sambandet mellan ekonomi och idrottande ännu tydligare. Men det har vi inte gjort i de siffror du ser här.

För tre år sedan tog SVT fram egen statistik för några så kallat utsatta områden. De siffrorna går inte att jämföra med den här statistiken. Då tittade vi på andra åldrar och gränserna för bostadsområdena var annorlunda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ojämlik ungdomsidrott

Mer i ämnet