Mats Linde är chef på barn- och ungdomsförvaltningen Kalmar kommun Foto: SVT

Framgången i Kalmar: ”Viktigt att jämföra sig med andra”

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar kommun är Sveriges fjärde bästa skolkommun enligt Lärarförbundet. Ett kvitto på att man gör rätt enligt förvaltningschefen.

– Jag är jättenöjd, det är fantastiskt att komma på fjärde plats av 290 kommuner. Kan man vara annat än nöjd med den placeringen? säger Mats Linde som är chef på barn- och ungdomsförvaltningen Kalmar kommun.

LÄS OCKSÅ: Kalmar fjärde bästa skolkommun i landet

Skolrankningen i Småland

Kalmar låg bra till redan förra året då man rankades på tolfte plats. I år var man ännu bättre. Mats Linde vill prisa lärarna i kommunen för framgången

– Vi har legat bra i många år och vi har jobbat konsekvent med fortbildning, men jag tror det som har störst betydelse är att vi har många behöriga lärare, och har bra lärare

– Vi har varit noga med att alltid rekrytera behörigt. Men vi ska också säga att vi är en av de större kommunerna i närområdet så vi har lite lättare och rekrytera, och vi har också lärarhögskola på orten sen över 100 år.

LÄS OCKSÅ: Växjö vill bli bäst i landet – har tappat sex år i rad

Växjö också lärarutbildning, vad finns det för förklaringar?

– Sen åtta år har vi haft en ganska stark inriktning politiskt att vi ska bli en av Sveriges 30 bästa skolkommuner. Vi har också haft förmånen att länge få jobba med samma mål. Det är ganska lätt i politiskt styrda organisationer att målen hoppar. Här har vi haft samma mål. Det ger resultat på sikt

Vad betyder egentligen en sådan här rankning?

– Den betyder jättemycket. Det är ett kvitto, för vi jämför oss med andra. Vi vet att vi blir bättre, men det är inte förrän man mäter sig med andra som man ser att det håller. I Kalmar håller det, vi har legat bra i snart tio år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolrankningen i Småland

Mer i ämnet